Sebastian Vettel is voor de derde keer op rij wereldkampioen Formule 1 geworden. In een knotsgekke race heeft hij genoeg aan de zesde plaats. Fernando Alonso finisht als tweede, achter winnaar Jenson Button.

De start van de race lijkt ogenschijnlijk rustig te verlopen, maar de problemen beginnen met name voor Sebastian Vettel in de vierde bocht. De Duitser ziet aan de binnenkant van de bocht Bruno Senna over het hoofd, waardoor ze elkaar raken en Vettel spint. Senna valt uit, terwijl de Red Bull schade heeft voor het linkerachterwiel. Desondanks kan hij ogenschijnlijk ongehinderd doorrijden. Alonso is op het moment dat Vettel achteraan aansluit, virtueel kampioen.

Wanneer de voorspelde regen zichtbaar in hevigheid toeneemt, vliegt Romain Grosjean hard van de baan af, terwijl Mark Webber in de rondte wordt getikt door Kobayashi. Vettel profiteert van alle onrust op de baan en ligt na acht ronden alweer zevende.

Twee ronden later komen diverse coureurs binnen voor intermediates. De zachte regen houdt immers lang aan, waardoor het asfalt meer en meer aan grip inlevert. Het maakt dat de mindere goden durven te gokken en opeens vooraan rijden, terwijl bijvoorbeeld het Red Bull-duo in de achterhoede te vinden is. Webber en Vettel stellen echter snel orde op zaken en binnen enkele ronden rijdt de Duitser alweer achter Fernando Alonso.

Nico Hülkenberg eist vooraan dan een hoofdrol voor zich op. Hij rijdt door alle stops op een tweede plaats, maar neemt daar geen genoegen mee. Hij passeert na enkele ronden aandringen Jenson Button voor de leiding in de race. Beide rijders zijn niet gestopt voor intermediates en rijden een veertigtal seconden voor de rest uit.

Die voorsprong gaat volledig in rook op als de wedstrijdleiding besluit Bernd Mayländer de baan op te sturen met de Safety Car. Her en der op de baan liggen kleine brokstukken en die moeten opgeruimd worden. De rijders maken van de neutralisatie gebruik om terug te wisselen naar de droogweerbanden.

Na de herstart rijdt Nico Hülkenberg dan soeverein weg bij de beide McLaren’s en Fernando Alonso. Sebastian Vettel heeft op de zevende plaats moeite het tempo te volgen, maar hij hoeft op dat moment dan ook niet vooraan te finishen.

De baan mag dan redelijk droog zijn, de verfstrepen zijn dat allesbehalve. Dat merkt ook de leidende Force India-coureur, waardoor Hamilton de koppositie die hij had bij de start, opnieuw inneemt. Hamilton kan daar echter niet lang van genieten. Hij wordt opgehouden door achterblijvers, waardoor Hülkenberg opnieuw in de positie komt een aanval te doen. Aan de binnenkant van de eerste bocht glijdt de Duitser tegen het linkervoorwiel van Hamilton. De Brit moet vervolgens zijn auto aan de kant zetten in wat zijn laatste race is voor McLaren. Hülkenberg wordt bestraft met een drive-through-penalty. Het werpt hem terug voor de Mercedes van Michael Schumacher.

De meest succesvolle Formule 1-coureur aller tijden rijdt een solide laatste race. De Duitser stuurt zijn Mercedes naar een verdienstelijke zevende plaats.

De regen begint dan weer in hevigheid toe te nemen. De wisselende condities werken in het voordeel van Jenson Button. De enig overgebleven McLaren-coureur is als geen ander in staat te reageren op die omstandigheden. Hij rijdt op een nat Interlagos verder onbedreigd naar de zege. Die komt eerder dan verwacht als Paul di Resta bij het opkomen van start/finish zijn auto de muur in rijdt. Met nog één ronde te gaan komt de Safety Car opnieuw de baan op. Button wint, Alonso wordt tweede. Dat is niet genoeg om de titel te pakken. Vettel heeft genoeg aan zijn zesde plaats.

Felipe Massa komt knap als derde over de streep, terwijl Mark Webber de vierde plaats inneemt, voor Nico Hülkenberg. De plaatsen zeven tot en met tien worden ingenomen door Schumacher, Kobayashi, Vergne en de toch nog geklasseerde Paul di Resta.

Bekijk hier de volledige uitslag