*

Race: Vettel troeft Mercedes-duo af

Jan van der Burgt

Jan van der Burgt

16 april 2017 19:19

Race: Vettel troeft Mercedes-duo af
Sutton Images

Sebastian Vettel heeft in de Bahreinse avond zijn tweede overwinning van het seizoen gepakt. De Duitser troefde zowel Lewis Hamilton als Valtteri Bottas af. Max Verstappen moest na een veelbelovende openingsfase de race staken met remproblemen.

De race, die vanwege motorproblemen aan boord van de McLaren van Vandoorne met slechts negentien man van start gaat, begint zonder noemenswaardige incidenten. Valtteri Bottas staat, gestart van poleposition, echter wel direct onder de nodige druk van Sebastian Vettel, die bij het doven van de lichten Lewis Hamilton weet te verschalken.

Van een serieuze aanval komt het vóór de eerste serie stops niet. Het is dan ook Vettel die als eerste de pits opzoekt om op strategie P1 over te nemen. Valtteri Bottas wacht echter met zijn eerste pitstop tot het moment dat de safety car naar buiten wordt geroepen. Reden daarvan is dat de Williams van Lance Stroll na een onvoorziene aanvaring met de overenthousiaste Carlos Sainz moet worden geborgen.

Max Verstappen ligt op dat moment al uit de race. Enkele ogenblikken vóór het incident tussen Stroll en Sainz, schiet Verstappen rechtdoor de bandenstapels in, door wat hij zelf aan het team rapporteert als weigerde remmen.

Na de safety car-periode is het Sebastian Vettel die vanuit leidende positie – de undercut heeft gewerkt – het tempo aangeeft. Bottas dringt kortstondig aan, maar moet zich al gauw richten op de achter hem aandringende Lewis Hamilton. De Engelsman heeft echter een tijdstraf van vijf seconden aan de broek gekregen vanwege het hinderen van Daniel Ricciardo in de pitstraat, en lijkt sowieso niet op eigen kracht voorbij Bottas te kunnen geraken.

Mercedes kiest voor kansen Hamilton
Een opzichtige teamorder helpt Hamilton alsnog aan Bottas voorbij. De teamorder lijkt gerechtvaardigd, want Hamilton rijdt niet alleen weg bij Bottas, maar begint ook direct het gat van dik zes seconden naar Vettel te dichten. De Duitser heeft nog vier seconden over als hij voor de tweede keer naar binnen gaat en de superzachte banden onder laat binden.

Lewis Hamilton volgt vele ronden later zijn voorbeeld, waardoor Vettel de koppositie weer overneemt. Hamilton valt vanwege zijn tijdstraf na zijn pitstop terug tot achter Bottas, maar schiet in de op één na laatste bocht zonder al te veel weerstand opnieuw voorbij zijn teamgenoot. “Je bent snel genoeg om nog te winnen, Lewis”, moedigt het team hem aan.

De aanmoedigingen zijn niet aan dovemansoren gericht, maar ondanks Hamilton’s inspanningen rijdt Vettel met een nog altijd ruime voorsprong als eerste onder het zwart-wit-geblokt door. Het Mercedes-duo Hamilton/Bottas maakt het podium compleet. Kimi Räikkönen wordt vierde, gevolgd door Daniel Ricciardo en Felipe Massa.

Resultaten GP Bahrein 2017 – Race

1Formule1
1:33:53.374
25
4Formule1
5Formule1
6Formule1
+ 54.326
8
7Formule1
+ 1:02.606
6
8Formule1
+ 1:14.865
4
9Formule1
+ 1:20.188
2
10Formule1
+ 1:35.711
1
11Formule1
12Formule1
13Formule1
14Formule1
15Formule1
+ 7 ronden
16Formule1
17Formule1
+ 45 ronden
18Formule1
+ 46 ronden
19Formule1
+ 49 ronden
20Formule1
Ga naar alle GP Bahrein 2017 uitslagen