Mark Webber is er dankzij een sterke eindsprint en een goede strategie in geslaagd de Grand Prix van Groot-Brittannië te winnen. Met nog vijf ronden te gaan pakte hij de leiding af van Fernando Alonso en reed hij vervolgens naar de zege.

Webber lag lange tijd tweede en het leek erop alsof hij zich erbij neer zou moeten leggen dat Alonso met de zege aan de haal zou gaan, maar een goede strategie van zijn team Red Bull – of een verkeerde van Alonso’s team Ferrari? – zorgde ervoor dat Webber in de slotfase een gat van zo’n vijf tellen kon dichtrijden en Alonso nog kon verschalken.

Alonso, die van pole was vertrokken, was namelijk op de harde banden van start gegaan en koos ook voor de harde band voor zijn tweede stint, waarna hij tijdens het laatste deel van de race op de softs reed. Webber was daarentegen juist op de zachte band begonnen, waarna hij voor zijn tweede stint op hard overschakelde en ook voor zijn laatste stint voor het hardere rubber opteerde.

Die keuze bleek de juiste, want toen Alonso in ronde 37 zijn laatste stop maakte, kwam hij met een voorsprong van zo’n 4.5 seconden weer naar buiten, maar op de sneller slijtende zachtere Pirelli’s kon hij deze voorsprong niet in stand houden ten opzichte van de op meer bestendige banden rijdende Webber, die Alonso zodoende naar binnen hengelde.

Met nog zeven ronden te gaan zat Webber spreekwoordelijk ‘in de versnellingsbak’ van de Ferrari-rijder. Alonso slaagde er aanvankelijk – dankzij zijn hogere topsnelheid en slimme defensieve manoeuvres – nog in de aanvallen van de Australiër te verslaan, maar met nog vijf ronden te gaan moest hij dan toch zijn meerdere erkennen in Webber, die meer snelheid had bij het uitkomen van de DRS-zone en buitenom voorbij ging aan Alonso.

De strijd om de zege was vervolgens beslist, want Alonso kon Webber niet meer volgen en geen tegenaanval inzetten. Webber pakte daardoor zijn tweede zege van het jaar, terwijl Alonso genoegen moest nemen met de tweede plek.

Achter dit tweetal was het Webbers teamgenoot Sebastian Vettel die naar de derde plaats was gereden, waarbij hij Felipe Massa en Kimi Räikkönen voorbleef. Het laatstgenoemde tweetal had in het begin van de race nog met Michael Schumacher in de clinch gelegen in de strijd om P3, maar kwam aan het eind van de rit dus niet meer in aanmerking voor het podium.

Ook voor nummer zes Romain Grosjean – die na een incident bij de start tot de laatste plek was teruggevallen en zich dus helemaal moest terugknokken – en de uiteindelijke nummer zeven Schumacher bleef een ereplaats dus buiten bereik, maar ze krijgen in ieder geval nog wat punten voor hun moeite.

Punten voor de moeite waren er ook voor thuisrijder Lewis Hamilton, die als achtste over de streep kwam. Hamilton kwam eigenlijk niet in het verhaal voor, omdat zijn McLaren snelheid tekort kwam, maar wist zijn fans eerder in de race toch nog te vermaken tijdens een (virtueel) duel om de kop met Alonso. Hoewel er in dat gevecht eigenlijk alleen maar prestige op het spel stond, aangezien Alonso al een stop had gemaakt terwijl Hamilton nog naar binnen moest, was het toch een mooi duel en één van de hoogtepunten van de race.

De plaatsen negen en tien waren er voor Bruno Senna en Jenson Button, die in de laatste twee ronden nog aan Nico Hülkenberg voorbij gingen.

De volledige uitslag van de race is hier te zien.

Foto © Sutton Images.