Ze zal er alles aan doen om de Belgische Grand Prix op de kalender én op Spa-Francorchamps te houden: Vanessa Maes, promotor van de race op Spa, ziet de race zowel als haar werk als haar kindje.

Niet gek ook, want in zekere zin is haar rol als promotor haar geboorterecht. Haar vader André ging haar 35 jaar lang voor als algemeen directeur van de Spa Grand Prix, de functie die ze eind vorig jaar op zich nam. “Ik breng mijn hele leven al door op het Circuit de Spa-Francorchamps, en het circuit is ook mijn leven”, zegt ze in interview met FORMULE 1. “Ik zal het circuit altijd beschermen en er alles aan doen om de Formule 1 hier te houden.”

Vanessa Maes (tweede van links) met het team achter de Spa Grand Prix. Foto: Spa Grand Prix.

Dat betekent voor Spa meegaan met de tijd, fans steeds meer bieden en goed luisteren welke initiatieven wel en niet goed worden ontvangen. Tegelijkertijd betekent het, zoals volgens Maes nooit anders is geweest, goed op het budget letten. “Wij hebben niet de financiële middelen die anderen hebben. We proberen van elke euro twee euro te maken.” Een voorbeeld: “De GP van Frankrijk heeft meer dan twintig mensen aan het werk, wij zijn met vier fulltimers.”

Natuurlijk, in de zomer komen er tijdelijke krachten bij om te helpen, en wat Spa mist aan mankracht en middelen, heeft het dan weer wel aan ervaring. De aankomende editie van de Grand Prix is nummer 52, volgend jaar viert het circuit zelf haar 100-jarig jubileum. 2020 wordt ook om een andere reden een belangrijk jaar voor Spa, want het krijgt na 35 jaar weer gezelschap dan wel concurrentie op de kalender van de Grote Prijs van Nederland.

“Het zal effect hebben, het is concurrentie”, weet ze. Maar: “Het is ook positief voor de sport en zo ook goed voor ons. Wij moeten gewoon hard werken om de fans tevreden te houden. Er zullen misschien minder Nederlanders komen”, erkent ze, “maar er zit een gat tussen de races, met Zandvoort in mei en Spa eind augustus/begin september. Wij hebben niks tegen de Dutch GP”, zegt ze, en besluit: “We hopen oprecht voor hen dat ze succesvol zijn.”

In de Spa Special van FORMULE 1, die je gratis bij FORMULE 1 Nr. 12 krijgt, lees je alles over de GP van België én een exclusief interview met Max Verstappen. Verder vind je alle informatie die je nodig hebt voor het Belgische Grand Prix-weekend. FORMULE 1 nr. 12 met Spa Special is nu in de winkel te koop of hier te bestellen!