Ferrari-coureur Kimi Räikkönen windt er in gesprek met Formula1.com geen doekjes om: 2014 is ‘gewoon een slecht jaar’ voor hem, en voor Ferrari, maar voor de toekomst ziet het er volgens de Fin goed uit.

Gevraagd of zijn seizoen nog te redden valt met goede resultaten in de twee laatste races, spreekt Räikkönen ook klare taal. “Absoluut niet. Ik ga natuurlijk wel gewoon mijn uiterste best doen, maar het is gewoon een slecht en moeilijk jaar voor Ferrari en voor mij.”

Spijt van zijn terugkeer naar de Scuderia heeft Räikkönen echter niet: “Het hoort erbij dat het soms wat minder gaat, maar dit is Ferrari en we kunnen voor een ommekeer zorgen en terugkeren aan de top. Het team heeft voor dit jaar wellicht niet goed op de nieuwe regels heeft ingespeeld en fouten gemaakt met het ontwerp van de 2014-auto, maar er lopen hier goede mensen rond en er zijn ook wat nieuwe mensen bij gekomen.”

Komend jaar komt er zeer waarschijnlijk ook een nieuwe coureur naar Ferrari in de persoon van Sebastian Vettel, wat betekent dat er of voor Räikkönen of voor zijn teamgenoot Fernando Alonso geen plek meer is.

De verwachting is dat Alonso weggaat, maar dit is nog altijd niet officieel bekendgemaakt. Zorgen om zijn eigen toekomst bij de Scuderia maakt Räikkönen – die eerder van 2007 t/m 2009 al eens voor Ferrari reed en toen ondanks een doorlopend contract op straat werd gezet – zich dit keer echter niet. “Je kunt in deze sport nooit honderd procent zeker van iets zijn, maar ik ben er wel zeker van dat ik hier volgend jaar weer rij”, verklaart hij.

Räikkönen wil verder ‘niets zeggen over de rijderssituatie’. “Vraag maar aan Ferrari hoe het zit, van mij krijg je geen antwoorden op die vraag”, zegt Räikkönen, die tot alles officieel is ook niet uitgebreid wil spreken over de mogelijke komst van zijn goede vriend Vettel als zijn nieuwe teamgenoot: “Maar hij is een goede kerel en van alles coureurs degene met wie ik de beste band heb.”

Terugkerend naar zijn huidige teamgenoot Alonso, rest de vraag waarom Räikkönen het in verhouding tot de Spanjaard qua punten matig heeft gedaan. The Iceman heeft ook daarvoor echter een simpele verklaring. “Het liep gewoon niet, zo simpel is het”, zo verwerpt de coureur die door Ferrari onder ‘positieve druk’ is gezet om beter te presteren de suggestie van zijn voorganger Felipe Massa dat Alonso de onderlinge strijd vooral heeft gewonnen omdat hij Räikkönen door mentale oorlogsvoering heeft verslagen.