Team Lotus-testrijder Luiz Razia mag tot zijn eigen genoegen in zijn thuisland Brazilië de eerste vrije training aan de slag en hoopt daarnaast volgend jaar meer voor het team te kunnen doen.

Razia mag in Brazilië tijdens de ochtendtraining op de vrijdag tijdelijk in de auto van vaste coureur Jarno Trulli aan de slag, zo deelt hij zelf mede aan het Braziliaanse persbureau Agencia Estado.

“Het is de eerste keer dat ik in een Formule 1-auto voor de ogen van mijn thuispubliek mag rijden, en dat is altijd één van mijn dromen geweest”, jubelt de 22-jarige al bij voorbaat.

“Het gaat ongetwijfeld heel speciaal worden”, denkt hij, waarna hij bezweert dat hij zijn hoofd hier niet door op hol gaat laten brengen: “Ik moet het gewoon als werk zien, de druk negeren en een goede prestatie leveren”, neemt hij zichzelf voor.

Volgens Razia kan een goed optreden in de vrije training ook deuren voor hem openen voor volgend jaar. De Braziliaan hoopt onder meer dat hij genoeg kan laten zien om volgend jaar meer in actie te mogen komen voor Team Lotus, wat vanaf dan als Team Caterham door het leven zal gaan: “Het zou mooi zijn als ik dan bijvoorbeeld meer vrije trainingen mag gaan afwerken”, beaamt hij.

“Alles is nu nog open en we hebben veel opties, maar er is een goede kans dat ik volgend jaar weer in deze rol voor Lotus actief ben”, stelt de coureur die de functie van derde man dit seizoen met Karun Chandhok deelt en daarnaast nog in de GP2 actief is voor Team Air Asia, wat tevens eigendom is van Lotus-eigenaar Tony Fernandes.

“We hebben een goed seizoen in de GP2 gehad en ik voel me goed op mijn plek bij zowel het GP2- als het Formule 1-team”, benadrukt Razia verder. “Voor de komende jaren is het daarom mijn doel om mijn rol hier verder uit te breiden, terwijl het voor 2012 fijn zou zijn als ik hetzelfde kan blijven doen als ik nu doe, of misschien iets meer.”