Uiterlijk in de zomerpauze wordt duidelijk wie naast Max Verstappen in 2019 de andere Red Bull-bolide bestuurt, en welke motor achterin ligt. Dat stelt teambaas Christian Horner.

In een uitgebreid interview met het Duitse Auto, Motor und Sport zijn het uiteraard twee van de onderwerpen waar naar gevraagd wordt: de toekomst van Daniel Ricciardo, Verstappens huidige teamgenoot bij Red Bull, en de situatie op de motormarkt – met Red Bull dat nu nog met Renaults rijdt, maar via juniorteam Toro Rosso ook een lijntje naar Honda heeft.

Het antwoord van Horner is in beide gevallen nagenoeg hetzelfde, zij het met enige nuance. Omtrent het motorvraagstuk moet ‘in de zomerpauze’ een beslissing volgen. Aangaande Ricciardo moet dat ‘uiterlijk in de zomerpauze’ het geval zijn.

Horner viert Ricciardo’s zege in China met de Aussie.

Ricciardo
Horner haakt daarmee in op het gerucht dat Red Bull de Australische coureur, wiens contract eind dit jaar afloopt, een deadline gesteld zou hebben. Volgens eerdere paddockgeruchten zou die deadline ergens in mei liggen, maar desgevraagd geeft Horner dus aan dat Ricciardo een paar maanden meer bedenktijd heeft – tot en met juli of augustus. Red Bull wil namelijk nog altijd ‘niet eeuwig wachten’.

Dat Horner het over de zomerpauze heeft, sluit aan bij het bericht van het doorgaans goed geïnformeerde Motor Sport Magazine dat Ricciardo – ondanks dat hijzelf dat eerder ontkende – een optie zou hebben getekend bij Ferrari. Volgens de Britse publicatie loopt deze 30 juni af en onderhandelen Ferrari en Ricciardo tot die tijd exclusief met elkaar. Pas daarna zijn ze dan weer ‘vrij’ om verder te kijken.

Ongeacht of dit gerucht klopt of niet, heeft Red Bull zoals Horner tegenover Auto, Motor und Sport aangeeft andere opties achter de hand. De teambaas noemt daarbij wederom de aan Renault uitgeleende Carlos Sainz bij naam. “Al hebben we ook nog een paar andere jonge coureurs onder contract.” Doorgaan met Ricciardo blijft echter de prioriteit.

Horner met Red Bull-kopstuk Helmut Marko en Renaults Cyril Abiteboul.

Renault
Wat Red Bulls motortoekomst voor 2019 en daarna betreft, verklaart Horner eveneens dat Red Bull ‘gelukkig opties heeft’. “Renault wil graag met ons verder”, zegt hij ondanks eerdere geruchten dat de Franse fabrikant juist van Red Bull af zou willen. “Wat Honda betreft zitten we op de eerste rij”, vervolgt Horner. “We kunnen in de gaten houden hoe ze zich ontwikkelen”, doelt hij op Honda’s samenwerking met Toro Rosso.

Renault stelde Red Bull eerder overigens zelf een deadline, door aan te geven uiterlijk eind mei te willen weten waar het aan toe is. Horner gaf in reactie daarop aan het eind van de zomer ‘een realistischer tijdsbestek’ te vinden.