*

Marko denkt dat Mercedes nul op het rekest krijgt van felbegeerde Ricciardo

Daan de Geus

Daan de Geus

18 april 2018 09:35

Marko denkt dat Mercedes nul op het rekest krijgt van felbegeerde Ricciardo
Sutton Images

Als Daniel Ricciardo niet al serieus op de radar van Mercedes en Ferrari stond, dan is dat na zijn indrukwekkende zege in China wel het geval. Toch denkt Helmut Marko niet dat de Australiër Red Bull voor Mercedes zal verlaten.

Aangezien Ricciardo’s Red Bull-contract eind 2018 afloopt, wordt er al geruime tijd over zijn toekomst gespeculeerd. Rond het raceweekend in Bahrein staken zelfs geruchten op dat hij een voorcontract bij Ferrari zou hebben getekend, al werden die door Ricciardo zelf ontkracht. Het Duitse Bild meldt nu dat er (nog altijd) interesse voor de Aussie is van Mercedes en Ferrari.

Bottas en Wolff, die onder de indruk was van de optredens van de Fin in Bahrein en China. Bottas’ aanblijven is echter niet gegarandeerd.

Mercedes heeft nog niemand vastgelegd voor na 2018, terwijl Ferrari Sebastian Vettel tot en met 2020 onder contract heeft, maar Kimi Räikkönens deal loopt eind dit jaar af. Bij Ferrari zou echter de vraag zijn of Vettel, als de facto kopman, Ricciardo’s komst zou accepteren, met Ricciardo die hem in 2014 in hun jaar samen bij Red Bull versloeg.

Bij Mercedes duren de onderhandelingen met Lewis Hamilton maar door, al wordt algemeen aangenomen dat hij gaat bijtekenen. De toekomst van Valtteri Bottas is minder zeker. Mercedes-teambaas Toto Wolff heeft zich verder al eerder lovend uitgelaten over Ricciardo, en doet dat na zijn zege in China wederom. “Hij is een zeer goede coureur. Hij haalt brutaal in en pakt zijn kansen.”

Marko, Wolff en Red Bull-teambaas Christian Horner (vlnr).

Marko maalt er niet om
Red Bull-kopstuk Helmut Marko vertelt op zijn beurt echter aan Bild dat alle transfergeruchten hem “totaal niet interesseren”. Vooral om de geruchten die Ricciardo aan Mercedes koppelen, maalt hij niet. “Meneer Wolff heeft namelijk al eens nul op zijn rekest gekregen toen hij naar Max Verstappen hengelde, en dat zal nu weer het geval zijn.”

Marko doelt er daarmee op dat Mercedes in 2017 zou hebben geprobeerd de Nederlander los te weken bij Red Bull. In oktober van dat jaar tekende Verstappen echter een nieuw contract dat hem tot en met 2020 bij Red Bull houdt. Mercedes-kopstuk Niki Lauda stak daarop nog de draak met Marko door te suggereren dat “Red Bull Verstappen te veel betaalt” omdat Marko bang zou zijn geweest hem te verliezen.

Volgens Lauda zou Mercedes destijds echter niet eens met Verstappen hebben gesproken, al berichtte Bild recentelijk nog dat het Duits-Engelse team zowel bij Verstappen als Vettel zou hebben aangeklopt. Dat zou er volgens de Duitse krant toe hebben geleid dat Lewis Hamilton zijn salariseisen flink omhoog heeft geschroefd in de onderhandelingen met Mercedes.

Wat wil Ricciardo?
De hoofdpersoon zelf heeft er geen geheim van gemaakt dat hij serieus om titels mee wil gaan doen en heeft daarom telkens aangegeven eerst te willen zien hoe de eerste paar Grands Prix van 2018 verlopen.

Na zijn overwinning in China herhaalde Ricciardo tegenover het Australische Channel 10 dat hij “de beste auto” wil hebben. Maar of hij al overtuigd is dat Red Bull hem dat kan bieden? “Deze zege helpt natuurlijk”, zegt hij, maar ook: “Als we er nog een paar kunnen winnen, is Red Bull natuurlijk een aantrekkelijke optie. Zo niet, dan zijn er denk ik ook andere mogelijkheden.”

Lees ook – Horner: ‘Waarom zou Ricciardo ergens anders heen willen?