Bij Renault/Lotus is door het aanstellen van Kimi Räikkönen en Romain Grosjean als racecoureurs geen plek meer voor Vitaly Petrov en Bruno Senna. Het duo wordt dan ook bedankt voor bewezen diensten.

 

Na het bevestigen van Grosjean bij Renault en het daardoor opvullen van de racestoeltjes bij de renstal is teambaas Eric Boullier duidelijk en formeel in zijn uitgeleide aan Senna en Petrov: “Ik wil Bruno en Vitaly bedanken voor hun bijdrage aan de prestaties van het team in 2011 en wens ze het beste voor de toekomst.”

 

Petrov maakte in 2010 zijn debuut bij Renault en wist in twee jaar tijd 64 punten bij elkaar te sparen voor het team. Meer dan om zijn inbreng op de baan, werd Petrov echter om zijn bijdrage aan het teambudget gewaardeerd. Om die reden – en ook het feit dat hij een tot en met 2012 doorlopend contract bezat – leek hij lange tijd een zekerheidje, maar de Rus is nu toch de deur gewezen.

 

Vorige week begon het namelijk duidelijk te worden dat er sprake was van frictie tussen het management van de renstal en het kamp van Petrov. De inmiddels 27-jarige Russische coureur en de renstal hadden besloten om, na het aantrekken van Räikkönen door Renault, tien dagen bedenktijd te nemen om te overpeinzen of het nuttig zou zijn met elkaar verder te gaan.

 

Het antwoord op dat vraagstuk mag inmiddels duidelijk zijn. Petrov zelf gaf er de voorkeur aan bij het team te blijven, maar dat heeft ogenschijnlijk anders besloten, al hebben er mogelijk ook financiële belangen hebben meegespeeld, aangezien niet al zijn geldschieters al garanties hadden gegeven voor komend seizoen.

 

Door zijn nationaliteit – zeker aangezien er vanaf 2014 in Rusland geracet gaat worden – en de sponsoren die hij dus mogelijk toch nog kan meebrengen, blijft Petrov toch een interessante optie voor veel teams. Zijn manager heeft al aangegeven dat een ‘Plan B en Plan C’ te hebben en de naam van de Vyborg Rocket wordt onder meer genoemd bij het Engels-Russische Marussia Virgin Racing.

 

Bij HRT is – tegen betaling – in essentie ook nog een plekje vrij. Vitantonio Liuzzi heeft naar eigen zeggen weliswaar een contract, al is niet zeker hoe waterdicht dat is als Petrov genoeg roebels kan meebrengen.

 

Ook Petrovs teamgenoot van 2011 Senna is door Renault aan de kant geschoven. De Braziliaan met de illustere achternaam werd acht races voor het eind van het seizoen van een rol als derde coureur naar een racezitje gepromoveerd. Behalve een sterke kwalificatieprestatie in België en een puntenfinish in Italië wist hij niet te imponeren.

 

Senna sprak continu de hoop uit bij Renault te mogen blijven en leek er door een goed gevulde sponsorportefeuille ook goed voor te staan, maar ook hij kan dus op zoek naar een andere werkgever. Helaas voor Senna zijn er momenteel geen teams waar zijn naam rondzingt, al zegt dat natuurlijk niet altijd iets.