Renault heeft de Rus Sergej Sirotkin vastgelegd als testrijder en zet hem gelijk in zijn thuisland aan het werk. Sirotkin rijdt in Sotsji de eerste vrije training.

Sirotkin deed dat al eens eerder, in 2014, voor Sauber. Destijds was hij testcoureur voor dat team, maar dat leidde uiteindelijk niet tot een racezitje. Nu heeft Sirotkin wederom emplooi gevonden als testrijder, maar dan bij Renault.

De twintigjarige Sirotkin neemt vrijdag tijdens VT1 plaats achter het stuur van de auto van Kevin Magnussen. “Dit is een geweldige kans voor me”, laat de gelukkige coureur uit Moskou optekenen.

“Het is allemaal snel gegaan met Renault. Ik kan het nog niet echt geloven, maar dit is natuurlijk wel waar alle jonge coureurs naartoe werken”, weet Sirotkin, die tijdens VT1 ‘zo snel mogelijk zoveel mogelijk’ wil leren.

Formula One World Championship 2014, Round 16, Russian Grand Prix, Sochi, Russia, Friday 10 October 2014 - Sergey Sirotkin (RUS) Sauber C33 Test Driver leaves the pits.

Sirotkin in 2014, in actie voor Sauber tijdens VT1 op het Sochi Autodrom.

Sirotkin zal ook na het weekend in Rusland nog meerdere vrije trainingen rijden, meldt Renault. De coureur zal zijn werk als testrijder combineren met racen in de GP2, waar hij dit jaar voor ART GP uitkomt.

Sirotkin racete ook vorig seizoen al in de GP2 en finishte toen als derde in de opstapklasse. Daarvoor reed hij twee jaar in de Formule Renault 3.5, met een vijfde plek als beste eindklassering in de stand.

Renaults sporting director Frédéric Vasseur, die overigens één van de oprichters van GP2-team ART GP is, noemt Sirotkin ‘één van de meest veelbelovende coureurs in de opstapklassen’ en titelkandidaat in de GP2.

De komst van Sirotkin naar Renault geschiedt ondertussen in samenwerking met SMP Racing. Dit is een Russische maatschappij die zich inzet voor de ontwikkeling van racetalent van Russische bodem.

Met de komst van Sirotkin is Renaults juniorprogramma verder uitgebreid. Ook coureurs als Esteban Ocon – tevens officieel testrijder van het team – Oliver Rowland, Nicholas Latifi en Jack Aitken maken hier onder meer deel van uit.