Ze moesten bij Renault wel even drie keer kijken wie die coureur was die het Nico Hülkenberg lastig maakte op Spa. Het bleek gewoon Jolyon Palmer, die op Spa echter wel een ander mens leek, volgens Renaults Alan Permane.

Permane, Renaults head of trackside operations, vertelt aan Autosport dat de Palmer die het team in Spa zag in niets leek op de Palmer uit de eerste seizoenshelft, waarin de Brit zo worstelde.

“Hij leek wel een ander mens”, zegt Permane over Palmer. “Hij ging van een coureur die vijf tot zes tienden op Nico toelegde, naar iemand die tot aan de race drie tot vier tienden rapper was.”

“Nico draaide de rollen in de race wel weer om”, constateert Permane, die erkent dat Palmer het op zondag zwaar had op het Circuit de Spa-Francorchamps.

De lastige zondag volgde op een zaterdag waarin Palmer Q3 haalde met een betere Q2-tijd dan Hülkenberg, maar niet aan het laatste kwalificatiedeel kon meedoen door technische pech.

Een noodzakelijke versnellingsbakwissel betekende vervolgens ook een gridstraf voor Palmer, die de race vervolgens als veertiende moest beginnen en als dertiende finishte. Hülkenberg werd zesde.

Het weekend op Spa was Palmers beste van het jaar.

In de trainingen en kwalificatie bood Palmer zijn Duitse teamgenoot – die het kwalificatieduel met 11 – 0 aanvoert – echter goed partij en voelde hij zich volgens Permane lekker in de auto.

“Ik hoop dan ook dat de race hem geen knauw heeft gegeven en hij dit in Monza gewoon weer kan oppakken. Hij was op Spa het hele weekend heel blij met de auto en veranderde er amper iets aan.”

“Het was zonder twijfel zijn beste weekend van het jaar”, prijst Permane de nog altijd puntloze Palmer, die zelf zegt dat hij een vertrouwen in de auto voelde dat hij heel 2017 nog niet had gehad.

“Het was een fijne verandering vergeleken met hoe de eerste seizoenshelft grotendeels is verlopen”, besluit Palmer, die bij Renault vecht voor zijn toekomst bij het team en in de Formule 1.