Renault is terug als fabrieksteam en coureur Jolyon Palmer heeft de eerste meters er al op zitten met de R.S.16, Renaults nieuwe Formule 1-bolide.

RenaultRS16

Foto: Renault Sport.

De nieuwe Renault lijkt in veel opzichten op de E23 van Lotus, het team dat door de Franse automaker is overgenomen. Renault hield eerder al een uitgebreide presentatie over haar toekomstplannen in de Formule 1, waarbij ook de tijdelijke – voornamelijk zwarte – livery werd gepresenteerd die tijdens de wintertests wordt gebruikt.

RenaultRS16-2

Foto: Renault Sport.

De R.S.16 zelf werd nog wat langer geheim gehouden, maar is zonder veel gedoe door Renault gepresenteerd op het circuit in Barcelona door deze simpelweg de garage uit te rollen. Nadat de aanwezige fotografen hun kiekjes schoten, werd de auto weer naar binnen geduwd, kroop Jolyon Palmer achter het stuur en ging hij de baan op.

Met de eerste kilometers achter de rug, is duidelijk dat de R.S.16 niet radicaal anders is dan zijn Lotus-voorganger. Opvallend is dat de Renault net als de Lotus een korte, gestileerde neuspunt heeft, zoals bijvoorbeeld de Mercedes. Dat is ondanks dat Lotus eind 2015 nog met een ‘duim-neus’ testte zoals bijvoorbeeld Ferrari en McLaren hebben. Volgens het Duitse Auto, Motor und Sport gaat het nog om een oud ontwerp van de neus en arriveert maandag in de loop van de dag een nieuwe versie. Het ontwerp van de R.S.16 is sowieso de laatste maanden ook nog snel aangepast op de eigen Renault-V6, want de auto was eigenlijk ontworpen voor de Mercedes-krachtbronnen waar Lotus mee reed.