*

‘Ricciardo, Bottas als plan B op verlanglijstje Ferrari bij onverwacht vertrek Vettel’

Daan de Geus

Daan de Geus

5 juli 2019 09:34

‘Ricciardo, Bottas als plan B op verlanglijstje Ferrari bij onverwacht vertrek Vettel’
Motorsport Images

Renaults Daniel Ricciardo en Mercedes’ Valtteri Bottas staan op Ferrari’s shortlist om Sebastian Vettel te vervangen, indien de Duitser tegen de verwachtingen in toch besluit na 2019 te stoppen. Interessant detail: beide coureurs zouden eventueel vrij zijn hun huidige teams te verlaten.

Dat bericht het Australische Auto Action, op basis van berichtgeving van de goed geïnformeerde journalist Dan Knutson. Daarbij wordt gelijk het voorbehoud gemaakt dat het zeer onwaarschijnlijk is dat Vettel – die onlangs heeft aangegeven dat geruchten over een vroeg pensioen niet waar zijn – Ferrari na dit seizoen verlaat.

Ferrari zou desondanks aan toekomstplanning doen en een optie (of twee) achter de hand willen hebben voor het geval dat, en dat zijn dus Ricciardo en Bottas. De Scuderia zou daarom ‘informeel’ contact hebben gezocht met beide coureurs.

Ontsnappingsclausule Ricciardo
Interessant daarbij is dat Auto Action weet te melden dat Ricciardo, die afgelopen winter van Red Bull naar Renault overstapte, een ontsnappingsclausule in zijn contract met de Franse fabrieksformatie heeft staan: klopt Mercedes of Ferrari aan, dan zou hij al voor zijn contract eind 2020 afloopt kunnen vertrekken.

Lees ook: Wie blokkeerde komst Ricciardo naar Ferrari? ‘Ik heb wel een idee wie het was’

Bottas transfervrij
Opmerkelijk is verder dat de Australische publicatie weet te melden dat Bottas momenteel technisch transfervrij is voor volgend jaar. De Fin heeft vorig jaar, zoals bekend, een zogenaamde ‘1+1 deal’ getekend bij Mercedes: één jaar (2019) vast onder contract, met een optie voor nog een jaar (2020). Mercedes zou die optie echter op 30 juni hebben moeten lichten, maar heeft dat naar verluidt niet gedaan.

Het missen van deze deadline zou nog niet betekenen dat Mercedes van Bottas af wil, maar simpelweg dat de zo dominante Duits-Engelse renstal haar opties nog open wil houden. Volgens Auto Action krijgt Bottas ‘voor eind augustus’ te horen of Mercedes met hem verder wil.

Al langer op de lijst
De interesse van Ferrari in Ricciardo en Bottas is niet nieuw. Ricciardo zat vorig jaar met Ferrari (en Mercedes) om tafel, maar koos nadat die gesprekken op niets uitliepen voor Renault. Bottas werd in 2015 en 2016 als Williams-coureur geregeld met Ferrari in verband gebracht; in 2015 waren er zelfs geruchten dat Ferrari hem zou uitkopen om landgenoot Kimi Räikkönen te vervangen, die toen voor Ferrari reed. Daar kwam het echter niet van.

Lees ook: Bottas: ‘Ferrari-geruchten waren storend’

Gerelateerd