Waar de Hockenheimring vooraf werd betiteld als een circuit waar Red Bull het wel eens moeilijk zou kunnen hebben, kijken Daniel Ricciardo en Max Verstappen na hun sterke kwalificatie vol optimisme uit naar de race. “Misschien kunnen we Mercedes onder druk zetten.”

De achterstand van 2,5 tienden op Lewis Hamilton en 3,5 tienden op Nico Rosberg, is beter dan Daniel Ricciardo had gehoopt. “Ik zou er vooraf voor getekend hebben als we binnen een halve seconde van Mercedes zouden eindigen, dus ja, dit is een mooi resultaat”, aldus de man die vanaf de derde plek mag starten.

Formula One World Championship 2016, Round 12, German Grand Prix, Hockenheim, Germany, Saturday 30 July 2016 - Qualifying top three in parc ferme (L to R): Daniel Ricciardo (AUS) Red Bull Racing, third; Nico Rosberg (GER) Mercedes AMG F1, pole position; Lewis Hamilton (GBR) Mercedes AMG F1, second.

Ricciardo heeft zijn blik op de Mercedes-coureurs gericht.

Die startplek schept mogelijkheden volgens de goedlachse Australiër. “Mercedes had in de vrije trainingen een behoorlijke marge als het om korte runs ging, maar dat gat is in de kwalificatie kleiner geworden. Als je dat vertaalt naar de long runs, waarin wij relatief sterker zijn, wie weet wat er dan mogelijk is? Hopelijk kunnen we ze een beetje onder druk zetten.”  

Max Verstappen begint op de vierde positie, maar daar had volgens hem meer ingezeten. Een fout in de laatste bocht kostte hem twee tienden, en daarmee zou hij zijn teamgenoot te pakken hebben gehad. “De andere twee sectoren was ik sneller dan Ricciardo. Bij het team dachten ze tot aan die fout zelfs dat ik Hamilton kon bedreigen.”  

Dat stemt dus hoopvol voor de race, waarvoor ook Verstappen liever vooruit dan achteruit kijkt. Het gat naar de twee Ferrari’s is namelijk groter dan verwacht, vertelt Verstappen. “Hopelijk hebben we morgen de snelheid om bij ze weg te rijden, dan komen we niet in de knoop met de strategie, zoals in Hongarije gebeurde.” Verstappen kwam toen na de eerste stop achter Kimi Räikkönen op de baan en verloor daarmee de aansluiting met Ricciardo.