*

Ricciardo: ‘Meerderheid van de grid in F1 op basis van talent’

Daan de Geus

Daan de Geus

23 september 2018 10:02

Ricciardo: ‘Meerderheid van de grid in F1 op basis van talent’

Red Bulls Daniel Ricciardo denkt dat de meerderheid van het Formule 1-startveld ook daadwerkelijk op basis van talent een plekje op de grid verdient. “Ik denk dus ook niet dat de sport er in dat opzicht slecht voor staat.”

Dat verklaart de Australiër, die Red Bull volgend jaar inruilt voor Renault, in gesprek met Crash.net. Hoewel er geregeld wordt gezegd en geschreven dat aardig wat coureurs hun plekje danken aan het geld dat ze meenemen – zeker nu talenten als Esteban Ocon en Stoffel Vandoorne buiten de boot lijken te vallen voor volgend jaar – denkt Ricciardo dat talent nog altijd de doorslaggevende factor is.

“Ik geloof oprecht dat de overgrote meerderheid van de grid op talent gebaseerd is”, zegt Ricciardo. “Ik denk dus ook niet dat de sport er in dat opzicht slecht voor staat”, vervolgt hij. Dat een groot talent als Ocon daarbij misschien zonder zitje komt te zitten, vindt Ricciardo spijtig – “want hij verdient absoluut een plek” – maar: “Hij zou zeker niet de eerste coureur met talent zijn die dat overkomt.”

“Het is in het verleden wel vaker voorgekomen, en ik denk sowieso niet dat het voor Ocon het einde van zijn Formule 1-carrière is als hij volgend jaar geen stoeltje heeft”, zegt Ricciardo, die overigens indirect heeft bijgedragen aan Ocons penibele situatie. Aanvankelijk was het zitje bij Renault dat hij nu inneemt namelijk voor Ocon bedoeld, maar Renault gaf Ricciardo toch de voorkeur toen hij beschikbaar bleek.

“Ik heb dit echt niet gedaan om hem te naaien, maar mijn move heeft hem inderdaad in een lastige positie gebracht”, erkent Ricciardo, die over het algemeen denkt dat er ‘meer jonge coureurs dan ooit’ op de grid staan. “Ik voel me met mijn 29 jaar zelfs al oud vergeleken met al die jongens die net of nog niet eens twintig zijn.”

“Ik denk daarom ook niet dat het moeilijker dan voorheen is om de Formule 1 te halen. Het is altijd moeilijk geweest. Net zoals het nooit een garantie is geweest dat de beste coureur uit de juniorklassen de Formule 1 haalt. Er spelen altijd politieke en financiële dingen mee”, erkent Ricciardo, ondanks dat hij dus denkt dat het huidige startveld in overgrote mate op talent ook een zitje verdient.

Lees meer over

Ocon Red Bull Ricciardo