“Een legende”, dat is Racing Points Sergio Pérez volgens Renault-rijder Daniel Ricciardo. De reden: Pérez is van de huidige coureurs degene die de meeste podiumplekken heeft gepakt voor een middenmoter – waarvan twee in Bakoe.

Natuurlijk, coureurs als Robert Kubica, Kimi Räikkönen en natuurlijk Ricciardo zelf hebben tijdens hun loopbaan een stuk meer podiumplekken gepakt dan de acht die Pérez er heeft gescoord, maar het verschil is dat zij dat voor topteams deden, terwijl Pérez ze allemaal voor Sauber en Racing Point-voorganger Force India heeft behaald.

Ricciardo, toen nog als Red Bull-coureur, en Pérez in 2018.

“Daarom neemt iedereen in de middenmoot zijn petje af voor Pérez. Hij is echt een voorbeeld, een legende voor iedereen op dit deel van de grid”, wordt Ricciardo geciteerd door RaceFans.

Dat Pérez twee van zijn acht podiumplaatsen in Bakoe heeft behaald (in 2016 en 2018) onderstreept volgens Ricciardo dat het een race moet zijn waarvoor de aloude wet ‘you have to be in it, to win it‘ opgaat. Iets dat hijzelf overigens kan beamen: Ricciardo won de knotsgekke editie van 2017 voor Red Bull, profiterend van incidenten en pech bij Mercedes en Ferrari, terwijl hij zich zelf van de zeventiende naar de eerste plaats diende te knokken.

“Je moet hier gewoon het meeste maken van elke kans die zich voordoet. Het gaat om balans. Je moet in de race aan de ene kant agressief en meedogenloos genoeg zijn, maar tegelijkertijd ervoor waken dat je je race daardoor niet al in de eerste tien ronden vergooit. Je moet wat achter de hand houden en zorgen dat je er op het eind van de race nog bij bent, want je weet dat er dan nog van alles gaat gebeuren.”