*

Rob Kamphues over enthousiasme tijdens F1-uitzendingen: ‘Het is gewoon nationale trots’

Sjaak Willems

Sjaak Willems

11 augustus 2019 12:35

Rob Kamphues over enthousiasme tijdens F1-uitzendingen:  ‘Het is gewoon nationale trots’

Het begon ooit als ‘een programmaatje’ op de dinsdag, opgenomen op de zolder van Tom Coronels kartingbaan. Inmiddels is het voor menig F1-liefhebber vaste prik op de vrijdagavond, het Formule 1 Café van Ziggo Sport. FORMULE 1 liep een dagje mee met de redactie.

Voor de uitzending van vanavond is DJ en part-time verkeersagent Rob van Someren voor het eerst te gast en ‘hij moet geïntroduceerd worden’, oppert eindredacteur Camiel Muller tijdens de redactievergadering. Er zijn racebeelden van Van Someren opgeduikeld, een flinke crash op Zandvoort: “Als je bij ons te gast bent, weet je dat ‘m kan krijgen”, lacht Muller.

Het draait op vrijdagavond om de sfeer, verwacht geen uitgebreide technische analyses in het Formule 1 Café. Het moet gezellig blijven, er moet op een brede manier over de Formule 1 gepraat worden. Er is ruimte voor grappen. Het liefst ten koste van de ander, net een echt café eigenlijk.

Foto: Luciana Benaduce Figueiredo

Het café op vrijdag maakt deel uit van een zorgvuldige opbouw van het raceweekend. Op zaterdag is er meer ruimte voor analyse tijdens de kwalificatie, op zondag draait het om racebeleving. Maar er is ook kritiek want moet Ziggo Sport soms niet wat strenger zijn voor Max Verstappen?  “Nou ja, dit jaar maakt Max ook bijna geen fout, dus we krijgen het nu niet echt te horen”, zegt presentator Rob Kamphues.

“Ik vergelijk onze toon altijd maar met de buitenlandse pers, zolang die lyrischer zijn dan wij (…) En dat we dan op banken staan te springen, ach. Jack van Gelder is ook op die manier populair geworden. Het is ook gewoon nationale trots, je kan als liefhebber moeilijk tegen Max zijn. En toen hij ‘m in Monaco in de muur zette, waren we behoorlijk kritisch op hem, hoor.”

In de nieuwste editie van FORMULE 1, nr. 12, lees je uitgebreid terug hoe een dag op de redactie van het Formule 1 Café verloopt. FORMULE 1 nr. 12 is nu in de winkel te koop of hier te bestellen