Robert Kubica wil maar één ding. Zo snel mogelijk terugkeren in de Formule 1. De Pool die door een rally-ongeluk in februari 2011 al geen race heeft gereden, probeert zo snel mogelijk fit te worden.

“Ik ben nog niet klaar om in een eenzitter plaats te nemen”, vertelt Kubica tegen Autosport. “Maar ik werk naar de Formule 1 toe. Geen enkele andere klasse is goed genoeg. Ik ben jong en ik kan nog veel bereiken. Het is niet duidelijk of ik ooit terugkeer, maar zolang het misschien mogelijk is, ga ik er honderd procent voor.”

Eerder dit jaar kreeg Kubica al een zitje aangeboden van Mercedes in de DTM, na een succesvolle test. “DTM is een mooie en competitieve klasse. Ik wilde me echter vooral voorbereiden voor de Formule 1. Het paste er gewoon niet bij. Het is niet dat ik me te goed voelde voor die klasse, echt niet. Misschien dat ik ooit nog in de klasse ga rijden, maar dat beslis ik later.”

De Pool bevindt zich nu in een moeilijke periode van zijn leven. “Ik vermaak me wel met wat ik nu doe, maar ik mis de Formule 1 gewoon. Ik heb nu geluk nodig, motivatie en ik moet hard blijven werken. Ik wil weer terug naar het niveau waar ik voor de crash op was.”

Toto Wolff, motorsportbaas van Mercedes, is lovend over Kubica. “We hebben hem na zijn succesvolle DTM-test, ook in de Formule 1-simulator laten rijden. Als we een kans hebben om hem in een DTM-zitje of Formule 1-auto te krijgen, zullen we dat zeker proberen. Elke teambaas zou maar wat graag een coureur als Kubica in zijn team hebben.”