De Grand Prix van Rusland leek voor het eerst sinds de introductie van de race op de kalender een nieuw team als winnaar te krijgen, maar uiteindelijk zegevierde Mercedes opnieuw. Ferrari eiste al vroeg in de race de negatieve hoofdrol op vanwege teamorders. Een blik in de internationale sportkaternen levert veel aandacht op voor Ferrari, waar ‘Vettel teamorders negeert’ en het team ‘had moeten winnen’, terwijl Red Bull juist indruk maakte.

Volgens Auto Motor und Sport had Ferrari kunnen winnen, maar ondanks de tegenslag heeft de Italiaanse renstal volgens de Duitsers wel wat nieuws laten zien. ”Ferrari had eigenlijk de vierde overwinning op rij moeten pakken, maar de Scuderia struikelde over de techniek en werd ten val gebracht door een virtual safety car-periode. Mercedes kreeg de overwinning in Rusland op een zilveren dienblad geserveerd. Alles leek te wijzen op een overwinning voor Ferrari, totdat het hybridesysteem van de auto van Vettel instort. De technische storing veroorzaakte een kettingreactie waardoor Leclerc van zijn derde zege afgehouden werd. Ferrari bewees wel een nieuwe kwaliteit: de SF90 is niet alleen snel over één ronde, maar ook over een langere afstand.”

Lees ook: Opnieuw ruis op teamradio Ferrari: ‘Maar ik heb Sebastian toch de slipstream gegeven?’

”Lewis Hamilton zegeviert nadat Sebastian Vettel teamorders negeert”, kopt de BBC. ”Hamilton kreeg de overwinning in zijn schoot geworpen nadat de virtual safety car Leclerc de leiding kostte. De Ferrari soapserie intensiveert. De overwinning verliezen was pech voor Ferrari. De acties van Vettel bij de start zijn het centrale punt van debat. Vettel wilde bewijzen dat hij sneller was dan zijn teamgenoot, die zich onheus behandeld voelde. De uitvalbeurt gooide alles uit het raam, maar de fall-out van de viervoudig wereldkampioen zal waarschijnlijk nog een tijdje doorgaan”, is de conclusie van de Britten.

Lees ook: Vettel verbaasd: ‘Ik heb voor de race met Charles gesproken, alles was duidelijk’

Foto: Motorsport Images

‘Bittere pil’
Het Franse L’Équipe was onder de indruk van Red Bull, en met name Alexander Albon die vanuit de pits naar de vijfde plaats reed. ”Gridstraffen vanwege de motoronderdelen en een crash voor Albon in de kwalificatie waardoor hij uit de pits moest starten, kondigden een zwaar weekend aan voor Red Bull. Maar de Oostenrijkse renstal wist plaatsen goed te maken, zich tegen de storm te verzetten en verlaat Sotsji met 22 punten. Albon profiteert, net als Verstappen die van de negende naar de vierde plaats opklimt, van de safety car, maar hij wist een aantal gedurfde aanvallen te plaatsen, zoals op Pierre Gasly.”

Lees ook: Albon na vijfde plek: ‘Dit was echt een goede race!’

”Een comfortabele dubbel voor Ferrari? In Sotsji was het een Mercedes-dubbel. Lewis Hamilton en Valtteri Bottas hebben met volledige verdienste een voorspelling tenietgedaan, die na de kwalificatie in het voordeel leek voor het team uit Maranello. Hoe kon dit gebeuren?”, vragen ze zich af bij La Gazetta dello Sport. ”Het kwam door een goede strategie van Mercedes en dankzij een virtual safety car veroorzaakt door…een Ferrari! Ongelooflijk, maar waar. De spanning op de radio steeg bij Ferrari na de safety car-situatie, veroorzaakt door Grosjean. Het werd een Mercedes-dubbel die niemand voorspeld had. De traditie blijft dat Mercedes in Rusland domineert, terwijl de triomftocht van Ferrari sinds Spa is onderbroken. Na wat we gezien hebben bij de kwalificatie, is dit een bittere pil.”

Lees ook: Mercedes grijpt kans met beide handen aan: ‘Het team speelde dit geweldig uit’