Als Valtteri Bottas zijn Mercedes-teamgenoot Lewis Hamilton wil verslaan in de titelstrijd, moet hij minder aardig zijn en harder worden. Dat is het advies van zijn voorganger Nico Rosberg, die Hamilton in 2016 versloeg in de strijd om het kampioenschap.

Rosberg is daarmee de laatste coureur die dat voor elkaar kreeg, want de afgelopen twee seizoenen was Ferrari’s Sebastian Vettel Hamiltons meest geduchte rivaal voor de titel. Het lukte de Duitser echter beide jaren niet om Hamilton te verslaan, terwijl Bottas nu ook het onderspit dreigt te gaan delven.

Rosberg weet echter als geen ander hoe het is om van Hamilton te verliezen, want voor hij de Brit in 2016 versloeg, verloor hij in 2014 en 2015 rechtstreekse duels om de titels van de Brit. Niet gek ook, want Rosberg vertelt aan de Finse krant Ilta Sanomat dat Hamilton nou eenmaal ‘net wat meer talent heeft’. “Dus de enige manier om hem te verslaan was door enorm hard te werken.”

Lees ook: Rosberg: ‘Bottas kan Hamilton flink gaan irriteren’

Wat openbaar advies van Rosberg (rechts) aan Bottas.

“Valtteri doet wat dat betreft hetzelfde wat ik deed: hij werkt keihard. Dat is ook zijn sterkste punt. Hij had het vorig jaar zwaar, maar heeft dit seizoen grote stappen gezet. Alle kleine details doen er toe”, weet Rosberg, die het ‘ontzettend moeilijk’ noemt om Hamilton te verslaan, omdat de inmiddels vijfvoudig wereldkampioen volgens hem mentaal ook ijzersterk is.

‘Nice guy Bottas’
In 2016 wist Rosberg zijn toenmalige teamgenoot echter van zijn stuk te brengen door het psychologische spelletje bikkelhard te spelen, al zorgde dat volgens teambaas Toto Wolff wel voor te veel stress en spanning en een onprettige sfeer binnen het team.

Rosberg had er echter hard aan gewerkt zichzelf harder op te stellen, iets dat Bottas nu ook zou moeten doen. “Makkelijk was dat niet, want ik ben van mezelf een nice guy en volgens mij geldt dat ook voor Valtteri. Het is niet eenvoudig dat aan jezelf te veranderen, maar het kan wel”, geeft Rosberg Bottas mee.

Hamilton en Bottas kunnen het prima met elkaar vinden.

‘Klik’ tussen Hamilton en Bottas
De vraag is echter niet alleen of Bottas dat kan en wil, maar ook of Mercedes erop zit te wachten. Een van de dingen waar teambaas Wolff en Hamilton telkens lovend over zijn geweest, is dat Bottas zo’n goede teamspeler is en het goed ‘werkt’ tussen Hamilton en de Fin. Afgelopen race in Silverstone vochten ze ook hard maar fair met elkaar om positie in de openingsronden van de race.

Wolff zei eerder echter al wel ‘ervoor te waken’ dat er tussen Hamilton en Bottas net zo’n situatie ontstaat als tussen Hamilton en Rosberg, nu er een titel op het spel staat. Al is Hamilton daar minder bang voor: “Want die situatie ontstond toen omdat één persoon ervoor koos die te creëren.”

Lees ook: Hamilton: ‘Met Bottas geen herhaling van situatie met Rosberg’