Ondanks een riante voorsprong van 33 punten in het wereldkampioenschap, weigert Nico Rosberg om ook maar een moment te denken dat de wereldtitel binnen handbereik is. “Ik focus op het weekend en probeer daar de winst te pakken”, aldus de Duitser.

Met een klinkende overwinning op het Suzuka International Racing Course zorgt Rosberg ervoor dat concurrent Lewis Hamilton vooralsnog het nakijken heeft. Met nog vier races te gaan heeft de Duitser de beste papieren om voor de eerste keer in zijn Formule 1-carrière wereldkampioen te worden.

Desondanks focust Rosberg zich enkel en alleen op het winnen van de race tijdens de eerstvolgende Grand Prix. De voorsprong op zijn teamgenoot zorgt er dan ook niet voor dat hij met een gerust gevoel het kampioenschap binnen denkt te halen. “Ik voel geen opluchting”, vertelt Rosberg aan Eurosport. “Ik ben gewoon blij dat ik de race op Suzuka heb gewonnen.”

De manier waarop Rosberg zich voorbereidt op elke race heeft hem tot nu toe negen overwinningen bezorgd. In de geschiedenis van de Formule 1 is er geen enkele coureur geweest die in een seizoen acht of meer races won en uiteindelijk geen wereldkampioen werd. Rosberg concludeert dan ook dat er geen enkele reden is om zijn focus te richten op het kampioenschap en daarmee zijn aanpak aan te passen.

“De beste redenering is dat het gewoon goed werkt”, vertelt Rosberg over zijn aanpak. “Waarom zou je iets veranderen als het goed gaat? De aanpak die ik op het moment hanteer is simpelweg hier arriveren, focussen op het weekend en proberen om de race te winnen.”

Toto Wolff
Mercedes-teambaas Toto Wolff zag dit weekend hoe zijn coureurs en team de constructeurstitel binnen wisten te slepen. Alhoewel het constructeurskampioenschap is gewonnen met nog vier races te gaan, denkt hij dat de concurrentiestrijd tussen Rosberg en Hamilton tot de laatste race in Abu Dhabi zal duren.

“In Maleisië zag je hoe snel iets kan gaan”, vertelt Wolff over de race waar Hamilton zijn achterstand goed leek te gaan maken, tot een opgeblazen motor roet in het eten gooide. “Je gaat aan de leiding van het kampioenschap, maar als de andere coureur wint verlies je 25 punten en is het verschil nog maar acht.”

Wolff voorziet een spannende strijd om het kampioenschap. “Kan je je nog herinneren dat Nico acht races achter elkaar won, en daarna Lewis die winstreeks had? Ik denk dat dit door zal gaan tot het einde.”