De Amerikaan Alexander Rossi zal in vijf van de zeven resterende Grands Prix aan de start verschijnen voor Manor, te beginnen met de race in Singapore van komende zondag.

Rossi neemt de plek in van Roberto Merhi, die echter niet helemaal van het toneel verdwijnt: Merhi zal in Rusland en Abu Dhabi ‘gewoon’ weer voor Manor racen, omdat Rossi tijdens die raceweekends verplichtingen heeft in de GP2, waarin hij tweede staat achter de Belg Stoffel Vandoorne.

In Singapore, Japan, Amerika, Mexico en Brazilië zal de 23-jarige Rossi dus zijn opwachting maken, waarbij hij in Singapore zijn racedebuut zal maken. “Ik ben Manor erg dankbaar voor deze kans en Singapore is een circuit dat me goed ligt, dus de timing had niet beter kunnen zijn”, vertelt hij.

Rossi is geen onbekende voor Manor. In 2014, toen het nog als Marussia door het leven ging, was hij er testrijder. Na het ongeluk van Jules Bianchi had hij deze moeten vervangen, maar het team besloot in Rusland met maar één auto te rijden en door geldgebrek kwam het daarna niet meer in actie.

Over de deal met Manor zegt Rossi dat deze sneller rondkwam dan gedacht. “Na het raceweekend in Monza kwam alles in een stroomversnelling. Ik ben Manor en mijn GP2-team Racing Engineering echter zeer erkentelijk dat we er op deze manier invulling aan kunnen geven.”

“Manor is verder een klein team, dat ik dus al ken, maar ze hebben veel moeten doorstaan, wat ze op indrukwekkende wijze is gelukt. Ik ben er trots op dat ik nu deel mag uitmaken van dit team terwijl het zich op de weg naar boven bevindt.”

John Booth, de teambaas van Manor, vindt dat Rossi in de GP2 heeft bewezen dat hij veel in zijn mars heeft, terwijl het de Engelsman verder goed doet om ‘de traditie van dit team om jong talent een kans te geven’ te kunnen vervolgen.

“We hebben alle vertrouwen in Alexander en het is voor de Formule 1 als sport natuurlijk ook goed nieuws dat er weer een Amerikaan aan de start verschijnt, met name omdat dit dus ook tijdens de races in Amerika en Mexico het geval zal zijn.”

Booth begrijpt verder dat de op een zijspoor gezette Merhi teleurgesteld zal zijn. “Maar hij weet dat we deze beslissing hebben genomen met oog op de toekomst van ons team. Voor 2016 staat echter nog niets vast. We zullen tijdens de rest van 2015 kijken wie voor dan de beste coureurs voor ons zijn.”