De Amerikaan Alexander Rossi maakt komend weekeinde zijn racedebuut voor Marussia. Kind van de rekening is Max Chilton. De Brit wordt om contractuele redenen aan de kant gehouden.

Marussia laat in een statement weten dat Rossi de verplichtingen van Chilton overneemt, totdat contractuele problemen met Chilton zijn opgelost: “We hebben dan ook de intentie om Chilton zo snel mogelijk weer terug in de auto te krijgen”, zo laat teambaas John Booth weten. “Tegelijkertijd zijn we verheugd dat we Rossi deze kans kunnen bieden.”

“Het was op voorhand niet de bedoeling dat hij dit seizoen voor ons als racecoureur in actie zou komen”, gaat Booth verder. “Maar nu het zover is wensen we hem het allerbeste. We kijken er naar uit te zien wat hij in onze bolide kan doen.”

Rossi is zelf uiteraard opgetogen met de onverwachte kans: “Het zal niet niemand verbazen dat ik zeer gelukkig ben met de kans die mij door Marussia is geboden. Het is een blijk van vertrouwen aan mijn adres waar ik heel dankbaar voor ben. Dit is natuurlijk een heel belangrijk moment in mijn carrière, dus ik wil de korte voorbereidingstijd zo goed mogelijk benutten. Voor mijn gevoel ben ik hier echter al een tijdje helemaal klaar voor.”

De onfortuinlijke Max Chilton laat in een eigen verklaring optekenen dat hij vrijwillig zijn stoeltje heeft afgestaan om het team de kans te geven extra financiële middelen binnen te halen door zijn stoeltje te ‘verkopen’. In de verklaring valt verder te lezen dat Marussia op zoek zou zijn naar nieuwe investeerders en dat de situatie naar verwachting vóór de Grand Prix van Italië opgelost zal zijn.

Alexander Rossi stond tot halverwege het seizoen nog onder contract bij Caterham als reservecoureur en vrijdagtester, maar na de komst van het nieuwe management van de Engelse formatie gingen beide partijen uiteen. Rossi is de eerste Amerikaanse coureur sinds Scott Speed in 2007 die aan de start staat van een Formule 1-Grand Prix.