Caterham-testcoureur Alexander Rossi rekent erop later dit seizoen nog enkele vrijdagtrainingen af te werken voor het team waarvoor Giedo van der Garde als vaste racecoureur actief is.

Rossi zou dit jaar aanvankelijk, zo vertelt hij aan F1Fanatic, ‘net als Valtteri Bottas vorig jaar fulltime als testrijder aan de slag gaan en een hele lading vrije trainingen afwerken’.

Na tien raceweekends staat de vrije training-teller voor Rossi dit jaar echter pas op één. De Amerikaan mocht enkel in zijn buurland Canada achter het stuur van een Caterham CT03 stappen om VT1 af te werken.

Dat het vooralsnog bij slechts één sessie is gebleven, heeft twee redenen: in de eerste plaats haalde Caterham de ervaren kracht Heikki Kovalainen terug om de bevindingen van vaste coureurs Giedo van der Garde en Charles Pic over de (destijds tegenvallende, maar daarna flink geüpdate) CT03 te bevestigen. In de tweede plaats nam Rossi zelf ondertussen een bijbaan aan bij het GP2-team van Caterham.

“Ma Qing Hua, die dit jaar GP2 zou rijden voor Caterham, kon na de eerste race niet meer verder, dus het team klopte bij mij aan. Ik was natuurlijk een logische kandidaat voor ze, en tegen een racezitje zeg je uiteraard geen nee”, legt de 21-jarige Rossi uit.

Gevolg is echter wel dat Rossi dit jaar niet meer aan de afgesproken ‘negen á tien vrije trainingen komt’ die hem in het vooruitzicht waren gesteld, maar de coureur uit Californië verwacht later dit jaar toch nog een aantal keer op vrijdagochtend te mogen instappen: “Ik heb tijdens elk Formule 1-weekend waarin geen GP2 gereden wordt de kans om tijdens VT1 te rijden”, verklaart hij.

Als Rossi gelijk heeft, krijgt hij dit jaar dus nog vijf keer de kans om Formule 1 te rijden, waaronder in zijn thuisland. “Rijden op het Circuit of the Americas in Austin wordt ongetwijfeld het hoogtepunt”, zo verheugt Rossi zich daar nu al op. “Het lijkt me heel speciaal om voor de ogen van mijn thuispubliek te mogen rijden.”