Stilstand is achteruitgang in de Formule 1, dus Carlos Sainz vreest dat Toro Rosso gedurende 2016 zal terugzakken aangezien het een 2015-motor gaat gebruiken die niet doorontwikkeld zal worden.

“De eerste helft van het seizoen wordt waarschijnlijk dus de belangrijkste fase van het jaar van ons. We moeten onze kansen dan grijpen”, vertelt Sainz, wiens team de overstap van Renault naar Ferrari maakt, aan Motorsport.com.

Aangezien Toro Rosso daarbij op de laatste specificatie 2015-krachtbronnen van Ferrari is aangewezen, denkt Sainz dat Toro Rosso gedurende 2016 wel eens kan terugvallen. Dit omdat er geen omvangrijke verbeteringen aan de motor gemaakt zullen worden middels het inwisselen van tokens.

 “De tweede helft zal logischerwijs dus wat lastiger worden, zeker als je in gedachten neemt dat de motorontwikkeling gedurende 2015 aanzienlijk was. De enige motor die niet aanzienlijk beter werd, was onze Renault. Na een sterk begin zakte Toro Rosso zodoende beetje bij beetje terug”, illustreert hij.

Ondanks dit vermoeden denkt Sainz wel dat de overstap van Renault naar Ferrari ‘een stap vooruit’ is. “Er ligt nu namelijk wel een solide basis voor 2016 en het helpt dat het team en Ferrari allebei Italiaans zijn.”

“De samenwerking verliep vorige keer bovendien goed”, stelt Sainz, wiens team van 2007 tot en met 2013 al eens eerder met Ferrari werkte. “Ik denk dat de relatie nu dus ook prima zal zijn. Het ziet er daarom toch allemaal goed uit voor volgend jaar.”

Toro Rosso’s grote broer Red Bull blijft wel met Renault-motoren rijden, maar dan onder de naam TAG Heuer. Gedurende de slotfase van 2015 waren de Renaults echter een stuk zwakker dan de Ferrari, dus bij Red Bull bestaat juist de angst dat Toro Rosso (zeker in het begin) mogelijk sneller zal zijn.