Sauber-teambaas Monisha Kaltenborn zegt in een interview met Autosport dat de Formule 1 te technisch is geworden. “De juiste balans is ver te zoeken.”

Al jaren dient de Formule 1 een verkennende rol op het gebied van techniek. Met de komst van de V6-hybride motor als vervanging van de V8-motoren, is deze verkennende rol zo ver gegaan dat het volgens Kaltenborn te moeilijk te begrijpen wordt voor de kijker. “Technische ontwikkeling is een groot deel van de Formule 1, maar moet in juiste balans zijn met de andere onderdelen van de sport.”

“Zelfs de mensen die hier werken snappen soms niet meer hoe alles werkt”, zegt Kaltenborn. “Dat is niet wat we nodig hebben, we werken niet in de techniek, maar in de autosport.” Maar de fans lijken het daar niet met eens te zijn, in een enquête van Motorsport Network geven zij aan dat ze het juist belangrijk vinden dat de Formule 1 zijn innovatieve rol behoudt.

Monisha Kaltenborn op Circuit Gilles Villeneuve ©Sutton Images

Kaltenborn zou liever over gaan naar het systeem dat bij NASCAR wordt gehanteerd: een technische keuring waarbij de auto’s open staan voor publiek en rivaliserende teams. Formule 1-baas Ross Brawn heeft al aangegeven dat dit zeker een optie is. Volgens hem zou de sport competitiever worden als de geheimzinnigheid rondom de auto’s verdwijnt.

Kaltenborn gaat daarin nog verder: “Meer openheid rondom de auto’s is een goede stap, het geeft de kijkers meer inzicht, waardoor zij zich nog meer verbonden voelen aan de sport. Op dit moment volgt de fan de sport vanaf een te grote afstand, via de televisie of vanachter een hek langs het circuit. We moeten toegankelijker worden voor de fan, kijk naar het succes bij andere sporten die zich meer hebben opengesteld.”