Sauber heeft zichzelf geen deadline gesteld voor het aanstellen van twee coureurs voor komend seizoen. “Maar er zijn natuurlijk wel een paar momenten waarop het handig is als je al weet wie je coureurs zijn”, vindt teambaas Monisha Kaltenborn.

Zowel het contract van Sergio Pérez als van Kamui Kobayashi eindigt na dit jaar. Eerstgenoemde wordt in verband gebracht met Ferrari en McLaren, maar Kobayashi kan alleen maar hopen dat Sauber hem ook volgend jaar in de auto zet. De Japanner staat dit seizoen vooral in de schaduw van zijn jongere teamgenoot. Sauber heeft in ieder geval nog geen keuze gemaakt.

“Er is ook geen deadline”, zegt Kaltenborn in Singapore. “Natuurlijk zijn er wel een paar momenten in de winter waarop het handig is als je al weet wie je coureurs zijn. Denk aan keuzes die worden gemaakt tijdens de ontwikkeling van de nieuwe auto. Nu is dat niet aan de orde.”

“We hebben geen haast en worden ook niet gedwongen een keuze te maken. Maar niets houdt ons tegen als we de knoop willen doorhakken. We concentreren ons nu nog op dit seizoen. Alle speculatie leidt ons niet af. Er wordt gesproken over een coureur als hij het goed doet, wanneer dat niet zo is, is het weer stil. We weten dus wanneer er weer geruchten komen.”

Hoe dan ook: het moet gek lopen als Pérez volgend jaar geen Formule 1 rijdt. Dat gaat niet op voor Kobayashi. De Japanner heeft nog geen idee wat hij volgend jaar voor baan heeft. “Geen idee. Ik weet het niet. Ik ben tevreden over dit seizoen, maar heb natuurlijk wel veel pech gehad. Dat kan gebeuren. We worden steeds beter en halen nu punten binnen. Ik heb alleen geen flauw idee wat ik volgend jaar doe.”