Vreugde bij Sauber: beide coureurs halen in Spanje de toptien. Vooral van Kamui Kobayashi is dat een opmerkelijke prestatie.

Kobayashi mag dan een naam  hoog te houden hebben als het gaat om het inhalen van zijn concurrenten, maar in Spanje stijgt de Japanner boven zichzelf uit. Voor de vierde maal op rij finisht hij in de punten. Net als in China en Turkije komt Kobayashi als tiende over de streep.

Opvallend aan die prestaie is dat Kobayashi zich dat net als in Turkije vanaf de laatste plek naar voren werkt. Tijdens het vorige raceweekend veroordeelde een probleem in de kwalificatie hem tot de laatste startrij. In Spanje loopt de Sauber-corueur in de eerste ronde een lekke band op, waardoor hij na reparatie als laatste aansluit.

“In de eerste ronde werd ik in de grindbak geduwd, wat me veel plaatsen kostte. Terug op de baan merkte ik dat ik een lekke band had. Niet alleen was ik na mijn ongeplande pitstop allerlaatste, maar ik had ook een hagelnieuwe set zachte banden verspeeld. Daarom moest ik een hele lange stint op de harde banden rijden, maar dat ging eigenlijk heel goed.”

Zijn teamgenoot Sergio Perez scoorde in Australië al zijn eerste toptienfinish, maar kreeg daar na een diskwalificatie geen punten voor. Die beloning was er ditmaal wel: Perez werd negende en pakte daarma zijn eerste twee WK-punten. “Voor mij voelt dit als een keerpunt in het seizoen”, juicht de Mexicaan. “Het was een zware race en ik heb hard gevochten, maar alles werkte en de strategie was prima.”