Sauber-teambaas Monisha Kaltenborn is ‘niet geheel tevreden’ over hoe 2015 voor haar team verloopt. “We hebben dit seizoen een aantal fouten gemaakt”, moet ze erkennen.

Na het rampjaar 2014, waarin Sauber voor het eerst sinds haar Formule 1-entree in 1993 geen punten wist te scoren, zijn ze er bij Sauber al lang blij mee dat er dit seizoen regelmatig punten worden gepakt, maar helemaal tevreden is teambaas Monisha Kaltenborn dus ook weer niet.

“We hebben dit seizoen een aantal fouten gemaakt”, zegt ze in gesprek met Motorsport-Total. “Als we dat niet hadden gedaan, hadden we nu wellicht wat hoger in het constructeurskampioenschap gestaan”, denkt Kaltenborn, wiens team achtste staat met 34 punten.

Na de seizoensopener stond Sauber derde. Felipe Nasr en Marcus Ericsson profiteerden optimaal van pech en problemen bij anderen en finishten als vijfde en achtste. Als derde finishen in het WK, was niet realistisch, weet Kaltenborn. “Maar hoewel ik geen wonderen verwacht, had het wel beter gekund.”

In de acht races na de ouverture pakte Sauber nog maar twee keer punten en zakte het naar de zevende plek. In de laatste race voor de zomerstop – die van Hongarije, waarin het overigens weer scoorde – zakte het naar P8, doordat Toro Rosso daarin flink scoorde met een vierde plek van Max Verstappen.

In de vijf races sinds de hervatting heeft Sauber vier keer gescoord, met een knappe zesde plek van Nasr in Sotsji als uitschieter. Kaltenborn hamert er echter op dat Sauber ‘zelfkritisch moet blijven’. “Want alleen op die manier kunnen we echt op ons oude niveau terugkomen.”

Sauber rijdt sinds de Grand Prix van Singapore met een aanzienlijk geüpdatete auto. Volgens Kaltenborn heeft de update echter slechts ‘een kleine stap’ opgeleverd. “Maar”, benadrukt ze: “We weten wat er mogelijk is als we ons verder ontwikkelen in deze richting. De basis moet alleen eerst goed zijn.”