Sauber staat volgens teambaas Monisha Kaltenborn ‘open voor alles wat Honda wil’ in haar aanstaande samenwerking met de Japanse motorfabrikant.

Sauber stapt in 2018 over naar Honda, na jaren met Ferrari. Het is, zoals Kaltenborn zegt, het begin van een nieuwe relatie, waarbij het Zwitserse team open staat voor ‘al wat mogelijk is’ met Honda.

“Het is even afwachten hoe het in dat opzicht uitpakt”, vertelt ze aan Autosport. “Ik weet niet wat voor deal Sauber met McLaren heeft, maar dit is een compleet losstaand project en we zien wel waar we van elkaar kunnen profiteren.”

McLaren is Honda’s de facto fabrieksteam, maar de relatie tussen de formatie uit Woking en de motorfabrikant staat onder druk, in het derde jaar van een problematisch verlopende samenwerking.

“Wij zijn in het verleden een fabrieksformatie geweest (als onderdeel van BMW van 2006 tot en met 2009, red.) maar zijn nu een klantenteam. Dat gezegd hebbende, weten we dat we hier veel kansen hebben. Dat is ook één van de redenen waarom we met Honda in zee zijn gegaan.”

Volgens Kaltenborn is het nog te vroeg om te zeggen of de relatie tussen Sauber en Honda zich verder ontwikkelt dan die van motorleverancier en klant, en op welke manier dat eventueel gebeurt: “Maar we staan overal voor open”, benadrukt ze.

“Als je een partner hebt zoals wij die in Honda krijgen, bespreek je je beslissingen. In het verleden hebben we dat trouwens ook altijd gedaan. Je luistert naar elkaar, maar uiteindelijk blijft het team verantwoordelijk”, aldus Kaltenborn.