De organisatie van de race op Silverstone overweegt gebruik te maken van een clausule om het contract voor de Grand Prix voortijdig te breken. Dit vanwege de hoge kosten.

Dat bericht de Britse TV-zender ITV op basis van een brief van de voorzitter van de British Racing Drivers’ Club (BRDC) die het heeft ingezien. De BRDC organiseert de race op Silverstone, maar volgens de voorzitter is deze verliesmakend.

Als de Grand Prix qua inkomsten een paar slechte jaren heeft, zijn de kosten volgens de BRDC ‘in potentie zelfs zeer schadelijk’ voor de BRDC. Hoewel het contract met de Formule 1 tot en met 2027 doorloopt, overweegt de BRDC nu gebruik te maken van een clausule om dit na 2019 al te beëindigen.

“Het is geen simpele beslissing”, schrijft voorzitter John Grant, die benadrukt de Grand Prix graag te willen behouden. Qua financiële afspraken moet er dan echter wel wat veranderen, laat Grant weten, anders zal de BRDC het gebruik van de clausule serieus moeten overwegen.

Grant laat hoe dan ook weten dat de organisatie serieus over de opties gaat nadenken en ‘alle mogelijke gevolgen zal overwegen’ alvorens halverwege 2017 tot een beslissing te komen.

Mocht Silverstone inderdaad na 2019 van de race af willen, dan is medio 2017 – voor de Grote Prijs van dit jaar op 16 juli – ook het moment waarop gebruik moet worden gemaakt van de clausule in kwestie.

Dat de BRDC juist nu nadenkt over de toekomst, is gezien de aanstaande overname van de Formule 1 door Liberty Media niet onlogisch. Grant noemt de komst van Liberty Media ook als mogelijke factor die de Formule 1 ten goede kan veranderen, ook voor raceorganisatoren en wat hun inkomsten betreft.

Volgens Grant is er op het moment ‘geen één Europees circuit dat geld verdient aan het organiseren van een Grand Prix’. Hij neemt zich daarom voor met de BRDC een actieve rol te spelen in gesprekken tussen Liberty Media en (Europese) raceorganisatoren.