*

Silverstone zet ontsnappingsclausule in voor GP van Engeland

Chantal Boezaard

Chantal Boezaard

11 juli 2017 16:44

Silverstone zet ontsnappingsclausule in voor GP van Engeland
Sutton Images

De British Racing Drivers’ Club (BRDC) activeert de ontsnappingsclausule uit het contract van Silverstone. Dit betekent dat Silverstone onder de huidige omstandigheden vanaf 2019 geen Grand Prix meer zal organiseren. Er is echter hoop op een nieuwe verbintenis met gunstigere voorwaarden. 

“Deze beslissing is genomen omdat het voor ons financieel niet haalbaar is om te voldoen aan de voorwaarden die gesteld zijn in ons Formule 1-contract”, legt de BDRC voorzitter John Grant uit via Motorsport. “We schreven de voorbije twee jaar respectievelijk voor 2,8 miljoen pond en 4,8 miljoen pond aan rode cijfers. We verwachten dit jaar een soortgelijk verlies te noteren.”

Dit verlies komt door de stijging van kosten de afgelopen jaren. Mede door de stijging van de licentiekosten van vijf procent per seizoen. In 2010 betekende dit licentiekosten van 11,5 miljoen pond voor de BRDC , maar dit loopt in 2017 op tot 16,2 miljoen pond. Al eerder dit jaar dreigde de BRDC om de ontsnappingclausule in te schakelen.

Het is voor de BRDC niet meer te verantwoorden om de Grand Prix van Engeland op Silverstone te blijven organiseren. “We kunnen onze passie voor de sport niet langer laten regeren. Dat zou niet enkel de toekomst van Silverstone en de BRDC in gevaar brengen, maar ook de toekomst van de Britse autosportgemeenschap.”

In 2010 is Silverstone compleet verbouwd

Het contract is gesloten toen de Formule 1 nog in handen was van Bernie Ecclestone, de BRDC hoopt met de nieuwe eigenaren – Liberty Media – rond de tafel te kunnen zitten om een financieel haalbaar contract te sluiten. “Ik wil duidelijk maken dat we, hoewel we nu de ontbindingsclausule geactiveerd hebben, de veranderingen die Liberty doorvoert om de F1-ervaring te verbeteren volledig steunen”, zegt Grant. “We hopen dat er nog steeds een nieuwe overeenkomst gesloten kan worden, zodat we nog vele jaren op een gezonde en financieel haalbare manier de Britse Grand Prix op Silverstone kunnen organiseren.”

Met een nieuw contract hoopt de BRDC na 2019 nog steeds gastheer te kunnen zijn van de Grand Prix van Engeland op het circuit van Silverstone. Liberty laat in een reactie weten te betreuren dat Silverstone juist nu, in de aanloop naar de Britse GP, met dit nieuws naar buiten komt. Maar het staat open voor nieuwe onderhandelingen.