Sergej Sirotkin maakt zich geen zorgen om de druk die hem als Williams-coureur te wachten staat in de vorm van de algemene verwachtingen of in de persoon van testrijder Robert Kubica, die op een comeback aast.

“Ik weet wat ik kan”, verklaart Sirotkin, die dit jaar zijn Formule 1-debuut maakt namelijk ten overstaan van SpeedWeek. Wat hij ook weet, zo benadrukt hij, is wat z’n beperkingen zijn. De Rus waakt er om die reden voor het ‘niet te overdrijven’ achter het stuur, zoals hij sowieso vastbesloten is zelfkritisch te zijn. “Want ik weet ook op welke punten het nog beter kan.”

Sirotkin ziet ook in dat zijn aanstelling – waarmee feitelijk de race-comeback van Kubica geblokkeerd is – met enige scepsis is ontvangen. Niemand kijkt echter kritischer naar zijn prestaties dan hijzelf, zegt de coureur uit Moskou. “Als het niet goed gaat, ben ik de eerste die dat zal zeggen. Dan zal ik toegeven dat ik mijn plekje hier niet verdien.”

Sirotkin, met op de achtergrond Williams’ test- en reserverijder Robert Kubica.

Zelfverzekerd als elke coureur, gaat Sirotkin er echter vanuit dat het daar niet van zal komen. “Ik ben er zeker van dat ik mijn criticasters van repliek zal dienen.” Met Kubica heeft Williams hoe dan ook alvast een coureur in de gelederen die op veel steun kan rekenen, gezien de lange weg die de Pool al heeft afgelegd om terug te keren in de Formule 1 na het rallyongeluk waarbij hij in 2011 zwaargewond raakte.

Sirotkin weet natuurlijk dat Kubica als testcoureur naar een racezitje streeft, maar zegt een goede relatie met hem te hebben. “We zijn allebei volwassen en weten hoe de vork in de steel zit. De samenwerking verloopt goed. Robert is zeer ervaren en deelt zijn ervaring graag met ons.” Kubica zelf heeft ook al erkend dat toekijken hem zwaar zal vallen, maar hij ook verwacht veel voldoening uit zijn ondersteunende rol te halen.

Voor Sirotkin maakt het echter niet uit wie nog meer bij Williams rondloopt, of welke buitenstaander zijn zinnen op zijn zitje heeft gezet, zegt hij. “In de Formule 1 heb je altijd met veel druk te maken. Het maakt daarbij niet uit welke coureur nog meer bij het team zit. Als ik er niet klaar voor was geweest, had ik hier nu echt niet gezeten.”