We horen het elk jaar weer; Spa is anders. De coureurs, de teambazen, de tv-reporters, de journalisten, ze zijn unaniem in hun oordeel. Ik ging eens rustig een uurtje in de paddock zitten om te bedenken waarom dat zo is.Spa is anders omdat iedereen dat zegt. Spa is anders omdat er hier geen enkel gedeelte van de paddock horizontaal is. Spa is anders omdat je er zo lekker gemakkelijk met de auto kunt komen. Spa is anders omdat je de files op de terugweg maar een paar uur duren. Spa is anders omdat je al om 07.30 verse croissants kunt kopen, vlakbij de ingang van het circuit.

Spa is anders omdat de bewaking er altijd zo lekker vriendelijk is. Spa is anders omdat er friettenten in de Porsche-paddock staan. Spa is anders omdat het begint te regenen zodra de GP2-rijders de baan op komen. Spa is anders omdat op de parkeerplaatsen de Spa rood bijna onder je auto door stroomt. Spa is anders omdat het de dichtstbijzijnde race is voor de Nederlandse fans. Spa is anders omdat ze hier maar 44 rondjes rijden. Spa is anders omdat er bijna nooit een uitloopronde is na de race. Spa is anders omdat het geen Zandvoort heet.

Spa is anders omdat de commentaarpositie uitzicht biedt op helemaal niks. Spa is anders omdat de officials op het circuit geen van allen een andere taal spreken dan Frans – Spa is anders omdat zelfs de Vlaamse frieten Frans spreken. Spa is anders omdat Henk hier elk jaar naartoe gaat met zijn maten. Spa is anders omdat de baan de langste is van het jaar. Spa is anders omdat de zon kan schijnen in Stavelot, terwijl het regent op start/finish.

Spa is anders omdat de pitboxen een niveau hoger liggen dan de paddock. Spa is anders omdat je nergens heen kunt als je niet kunt traplopen. Spa is anders omdat Eau Rouge er ligt. Spa is anders omdat er sinds 1999 geen Engelsman meer heeft gewonnen. Spa is anders omdat iedereen minimaal een half uur bij het circuit vandaan overnacht. Spa is anders omdat wij dan dus slapen in Maastricht. Spa is anders omdat er in geen velden of wegen een internationaal vliegveld in de buurt is.

Spa is anders omdat het niet is ontworpen, maar in het landschap is gelegd. Spa is anders omdat de coureursvrouwen er niet kunnen shoppen. Spa is anders omdat je buiten het circuit niemand tegenkomt die bij een team hoort. Spa is anders omdat er helemaal geen bus stopt in de Bus Stop-chicane. Spa is anders omdat er geen waterbron is in de La Source-hairpin. Spa is anders omdat watjes er niet hard gaan. Spa is anders omdat je nooit weet wat je aan moet trekken – het een is te koud, het ander te warm.

Spa is anders omdat het ligt in België. Spa is anders omdat het zich niet laat vergelijken met enig ander circuit. Spa is anders omdat het de mooiste racebaan op aarde is en blijft.

I rest my case.