De regering van Venezuela dreigt de geldkraan voor de sponsoring van autosportactiviteiten dicht te draaien, wat mogelijk grote gevolgen heeft voor Lotus-coureur Pastor Maldonado.

Maldonado wordt financieel gesteund door PDVSA – het aardoliebedrijf van de Venezolaanse staat – maar de staat wil haar autosport sponsoring staken, zo blijkt uit berichtgeving uit Venezuela zelf.

Maldonado dankt de steun van PDVSA nog altijd voornamelijk aan Hugo Chávez, de inmiddels overleden oud-president van Venezuela. Nu er echter een nieuwe regering aan de macht is, is ‘het sponsoren van autosport geen prioriteit meer’.

Dat verklaart althans de nieuwe minister van sport, Antonio Alvarez, aan dagblad Ultimas Noticias: “Ik weet dat ik hier geen vrienden mee maak, maar we gaan geen geld meer aan autosport uitgeven.”

“Als staat en ministerie van sport hebben we tegenwoordig andere prioriteiten. Het zou daarom ook niet correct zijn om nog geld van de staat te spenderen aan sporten die niet bijdragen aan de ontwikkeling van ons land op sportgebied.”

Gevolgen?
Of Maldonado de gevolgen van de koerswijziging gaat voelen, is nog niet duidelijk. Hoewel zijn geldschieter PDVSA inderdaad een staatsbedrijf is, verkondigde de coureur vorig jaar – in reactie op een fraudezaak aangaande de sponsoring van atleten door de staat – nog dat hij zijn geld niet van de staat zelf, maar direct van PDVSA als onderneming krijgt.