De wedstrijdleiding heeft meerdere coureurs op het matje geroepen voor het ‘onnodig langzaam rijden’ tijdens de derde vrije training. Zo moesten onder andere Lewis Hamilton, Alexander Albon en Carlos Sainz zich verantwoorden, al hoefde Hamilton dat niet te doen voor het onnodig langzaam rijden maar voor de ontwijkende actie die hij moest ondernemen in de slotfase van VT3.

Net als op de vrijdag waren er een aantal momenten dat er files ontstonden in de laatste sector. De coureurs zoeken daar de belangrijke slipstream op maar daardoor is het vaak druk richting de Parabolica, waardoor er gevaarlijke situaties ontstaan.

Lewis Hamilton, Alexander Albon, Carlos Sainz, Pierre Gasly, Nicholas Latifi, Romain Grosjean, Sergio Pérez en Lance Stroll zijn uiteindelijk op het matje geroepen bij de stewards voor deze potentieel gevaarlijke situaties. Een van die situaties kwam aan het einde van de derde vrije training, waarbij Hamilton door het gras moest om meerdere coureurs te ontwijken. De Brit kwam op hoge snelheid aan terwijl een aantal coureurs dus extreem langzaam richting de Parabolica reed in aanloop naar hun snelle ronde.

De FIA gaf al eerder aan dat er extra goed gelet zou worden op het onnodig langzaam rijden en heeft daarvoor ook een minimumtijd ingesteld waaraan de coureurs zich moeten houden. Uiteindelijk besliste de wedstrijdleiding dat er niemand de volledige schuld droeg voor het incident en zijn er verder geen straffen uitgedeeld.

Vorig jaar waren er ook een flink aantal files op Monza, met name die van Q3 blijft memorabel. Foto: Motorsport Images