Volgens oud-wereldkampioen Jackie Stewart kan Lewis Hamilton met Mercedes meedoen in de strijd om de wereldtitel en is het bovendien duidelijk dat Hamilton – in ieder geval voorlopig – de kopman is van het Engels-Duitse team.

“Lewis is een coureur die al het mogelijk uit een auto weet te persen. Hij kan dus races winnen met Mercedes en – mits Mercedes erin slaagt om Red Bull en Ferrari bij te houden in de ontwikkelingsrace – ook meestrijden om het kampioenschap”, zegt Stewart in gesprek met BBC Sport.

Stewart wil overigens ook Lotus niet uitvlakken en hij verwacht eveneens dat McLaren ‘nog terug zal komen’, maar de oud-coureur ziet Mercedes ogenschijnlijk toch als meest directe rivaal van ‘het te kloppen team’ Red Bull en ‘competitieve’ Ferrari: “Mercedes-teambaas Ross Brawn is namelijk een uitzonderlijk getalenteerde man, terwijl Mercedes als merk bestaat om te winnen en ook over de middelen beschikt om haar doelen te bereiken”, zo legt Stewart uit.

De drievoudig wereldkampioen is echter niet alleen benieuwd naar de titelstrijd, maar ook naar de interne strijd binnen het team van Mercedes tussen Hamilton en diens teamgenoot Nico Rosberg, waarin Hamilton volgens Stewart vooralsnog de bovenhand heeft: “Lewis heeft een streepje voor omdat hij meer successen heeft geboekt dan Nico”, stelt de Schot.

“Nico wist vorig jaar een race te winnen, maar heeft daar nog geen vervolg aan kunnen geven. Lewis heeft daarentegen een groot aantal Grands Prix gewonnen, heeft een titel achter zijn naam staan en is dit seizoen ook nog eens goed van start gegaan.”

“Mercedes zal bovendien willen dat Lewis het goed doet, aangezien ze hem voor veel geld hebben binnengehaald. Ze hebben daarnaast ook andere mensen vastgelegd die volgens Lewis van meerwaarde zijn en ervoor zullen zorgen dat Lewis zich goed voelt binnen het team, zoals bijvoorbeeld Paddy Lowe, die overkomt van McLaren.”

In Stewarts ogen is Hamilton dus vooralsnog de nummer één en zal Rosberg zich in de rol van nummer twee moeten schikken, tenzij de Duitser actie onderneemt en de rollen weet om te draaien: “Nico is een snelle en getalenteerde coureur, die misschien wel beter met zijn banden omgaat dan Lewis en in Maleisië waarschijnlijk ook de les heeft geleerd dat je niet altijd tot het laatste moment kan wachten om het initiatief te nemen. Het wordt interessant om te zien hoe hij op de nieuwe situatie gaat reageren.”