*

Supertyfoon Hagibis vormt mogelijk bedreiging voor Grand Prix van Japan

Laurens Stade

Laurens Stade

8 oktober 2019 10:10

Supertyfoon Hagibis vormt mogelijk bedreiging voor Grand Prix van Japan
Motorsport Images

De Grand Prix van Japan valt mogelijk in het water door supertyfoon Hagibis. De supertyfoon zal naar alle waarschijnlijkheid al op zaterdag gevolgen kunnen hebben voor de Formule 1, terwijl de voorspellingen voor de race op zondag allesbehalve rooskleurig zijn. 

Op dit moment bevindt Hagibis zich nog boven de Grote Oceaan, maar deze beweegt zich langzaamaan richting Japan. De tropische storm is binnen 24 uur tijd veranderd in een supertyfoon van de vierde categorie. Volgens sommige voorspellingen lijkt de supertyfoon op ramkoers te liggen met Suzuka op zondag, waardoor er veel regen kan vallen wat gepaard gaat met windsnelheden tot wel 150 kilometer per uur.

De meeste voorspellingen vertonen een koers waarbij de supertyfoon richting Japan zal trekken en ook het circuit van Suzuka zal treffen. ”Voorlopig blijft Hagibis op de oceaan en vormt het daar een bedreiging voor enkele eilanden. Later in de week zet het systeem koers richting Japan. Volgens de verwachting neemt de tyfoon dan al iets in kracht af. Hagibis zal Japan niet als een categorie vijf tyfoon halen, maar deze zou nog wel van de derde categorie kunnen zijn”, zegt weerman Marco Verhoef van Weerplaza.

Tijdens de vrije trainingen zullen de coureurs naar alle waarschijnlijkheid nog geen last ondervinden van Hagibis, maar dat zou met de kwalificatie op zaterdag al kunnen veranderen. ”Hagibis nadert dan Japan, ten zuiden van Kyoto.” Voor de race op zondag wordt vooralsnog veel regen voorspeld.

In 2014 werd de Grand Prix van Japan ook al geteisterd door flinke regenbuien als gevolg van een tropische storm. De race werd toen vroegtijdig gestopt na een zware crash van Jules Bianchi, die als gevolg daarvan om het leven kwam.

Lees meer over

Grand Prix Van Japan