Adrian Sutil mocht in Amerika voor de eerste keer dit jaar vanuit de top tien beginnen, wat Sauber een goede kans gaf haar eerste punten van 2014 te scoren, maar Force India-coureur Sergio Pérez gooide roet in het eten.

En Pérez deed dat ook nog eens in de allereerste ronde, hetgeen volgens Sutil ’totaal onnodig’ was. “Dit is om te huilen”, vertelt een zwaar teleurgestelde Sutil aan RTL alvorens tegenover het Duitse Sky verder te verhalen: “Ik had een goede start en kon mijn plekje bij de eerste tien vasthouden, maar al in de laatste sector van de eerste ronde ging het mis door de situatie met Pérez.”

Force India-coureur Pérez dook wat te enthousiast binnendoor bij Sutil en de verder vooraan rijdende Kimi Räikkönen, waarbij hij zijn beide rivalen raakte. Räikkönen kon verder, Sutil en Pérez niet. “Ik werd vol van de zijkant geraakt en de auto stond daarna compleet krom”, moppert Sutil, die amper woorden heeft voor de actie van Pérez: “Hij raakte zelfs Räikkönen nog. Totaal onnodig en ontzettend teleurstellend dat soort acties.”

Wat Sutil verder stoort, is dat het een erg belangrijke race was voor hem en zijn team Sauber. “Een stuk belangrijker dan voor Pérez en Force India althans”, zegt hij, verwijzend naar het team en de coureur die dit jaar al flink gescoord hebben en voor wie er dus minder op het spel stond.

Dat Pérez fout zat, staat voor Sutil verder buiten kijf. Daar hoeft volgens de Duitser niet eens over gesproken worden. “Maar ik ben wel heel benieuwd naar wat hij te zeggen heeft. Ik vraag me af of hij de moed heeft om naar me toe te komen. Ik wacht het af.”

Kleurloze Gutiérrez

Als Sauber dit jaar nog iets wil bereiken moet de renstal dat via Sutil doen. Althans, zo lijkt het. Teamgenoot Esteban Gutiérrez was in Austin niet vooruit te branden. Hij oogde niet scherp in duels. Zo liet hij de deur wagenwijd open voor Romain Grosjean, die niet eens echt een inhaalactie leek te willen wagen. Jean-Éric Vergne kon gelijk nog een plaats afsnoepen van Gutiérrez. De Mexicaan finishte achteraan.

“Na de neutralisatie was het een uitdaging om de banden aan de praat te krijgen”, vertelt hij. “In de eerste run daarna verloren we veel tijd. Het is dan lastig om elke ronde te pushen. Omdat het ons minder goed lukte dan de andere coureurs om de banden goed te behandelen, zaten we in de hoek waar de klappen vielen.”

“Ik heb mijn best gedaan en knokte de hele race. We moeten ons goed blijven focussen, want ik denk dat we in de laatste twee races in Brazilië en Abu Dhabi voor de punten kunnen gaan.”