De door Sauber ontslagen Adrian Sutil vindt dat ‘de situatie met pay drivers de spuitgaten uitloopt’. Sutil windt zich daarbij niet op over het bestaan van betalende coureurs op zich, maar vooral over de bedragen die ze meenemen.

“De huidige situatie is niet zoals het hoort te zijn”, verklaart Sutil in interview met Autosport. “Tegenwoordig lopen er pay drivers in de Formule 1 rond die absoluut belachelijke bedragen neertellen om een jaartje te rijden”, zo stipt de Duitser aan.

Sutil zelf is in zekere zin ‘slachtoffer’ geworden van dit soort coureurs, want terwijl Sauber hem ondanks een doorlopende deal op straat zette, ging het in zee met Marcus Ericsson – die naar verluidt achttien miljoen euro meeneement – en de eveneens meer dan tien miljoen meebrengende Felipe Nasr.

Volgens Sutil zijn coureurs die betalen voor een racezitje en primair vanwege hun financiële middelen gekozen worden overigens ‘altijd een probleem geweest’, maar is de situatie momenteel schrijnender dan ooit. “Pay drivers zijn van alle tijden, maar twintig of dertig jaar geleden waren er veel teams waar je een zitje kon kopen en viel het minder op. Nu zijn er minder teams en zitjes en valt het dus meer op en lijkt de balans compleet zoek te zijn.”

Sutil bedoelt daarmee dat de kosten enorm zijn toegenomen en te veel teams moeite hebben hun hoofd boven water te houden. “Ik weet nog dat teams als Minardi en Arrows meededen en min of meer winst wisten te maken. Ook toen die teams nog raceten, liepen er coureurs rond die enkele sponsoren meebrachten, maar dat was niet het enige waar het toen om draaide. Het ging toen nog om meer dan geld”, illustreert Sutil zijn standpunt.

Hoe de huidige situatie op te lossen is, vindt Sutil lastig te zeggen. “Ik ben ook maar een coureur, dus ik ken de details niet, maar er zijn teams die winst maken en geen moeite hebben sponsoren te vinden. Aan de andere kant zijn er echter ook teams waarvoor het tegenovergestelde geldt”, weet hij.

“De teams uit die laatste groep hebben het heel zwaar. Dat laat zien dat er wellicht iets mis is met het systeem, al kun je natuurlijk ook stellen dat de teams die het zo lastig hebben beter hun best moeten doen om winst te maken”, aldus Sutil, wiens laatste uitspraak enigszins ironisch is aangezien hij boos is op Sauber omdat het hem dus ontsloeg om de veel geld meebrengende Ericsson en Nasr aan te nemen om haar toekomst veilig te stellen.