Sauber-coureur Adrian Sutil vindt het maar vreemd dat er, zeker in dit nieuwe tijdperk van de Formule 1, zo weinig getest wordt. ‘We zouden betere coureurs zijn als we meer zouden testen’.

“Dat zou inderdaad fijn zijn”, is Sutils antwoord op de vraag van ESPNF1 of hij meer zou willen testen. “Ik heb soms namelijk het gevoel dat we niet genoeg rijden, want we komen vrijwel alleen tijdens raceweekends in actie. Daarin krijgen we van tevoren gekozen setjes zachte en harde banden en dat is het. Je rijdt er een paar rondjes op en daar moet je het mee doen. Dan moet je direct presteren.”

“Ik denk echter niet dat dit de beste manier is. Zeker niet voor rookies, maar ook voor andere coureurs is het lastig, want als je één foutje maakt of net een slechte dag hebt, ben je gezien. En omdat we amper testen, is het moeilijk inschatten waar je precies staat als coureur en waar je aan toe bent met de auto.”

“Ik denk ook echt dat we als coureurs sterker zouden zijn als we meer zouden testen”, vervolgt de Duitser. “Je hebt dan veel meer gelegenheid dingen uit te proberen en van dag op dag sneller te worden”, denkt de coureur, die het in dat opzicht opmerkelijk vindt dat er met alle reglementswijzigingen voor dit jaar niet meer testgelegenheid is gecreëerd: “Je krijgt drie á vier dagen tijdens de wintertests en dan moet je gaan racen met een auto die je nog niet volledig onder de knie hebt. Dat maakt het allemaal een stuk moeilijker.”

Sutil heeft het ‘oude’ testtijdperk overigens nog wel meegemaakt en mist dat dus: “Eerder in mijn loopbaan, in 2007 en 2008, werd er veel getest, vooral qua banden. Het was duur voor de teams, maar voor ons coureurs was het heel prettig.”

“Tegenwoordig zitten veel coureurs het grootste deel van de tijd in een simulator, of in mijn geval thuis achter de Playstation”, lacht de coureur wiens team Sauber niet over een simulator beschikt. “Ik ben daarom eigenlijk maar de helft van mijn tijd met mijn werk bezig, maar krijg wel gewoon betaald, wat eigenlijk wel een beetje vreemd is.”

Ondanks zijn klachten over het gebrek aan testmogelijkheden, bevalt de nieuwe Formule 1 Sutil wel. “Niet elke verandering bevalt je natuurlijk, maar ik vind het nog steeds leuk. Ik zou alleen meer tijd in de auto willen krijgen, want als coureur ben je het meest gelukkig als je zoveel mogelijk rijdt en test, zodat je je auto goed leert kennen.”