*

‘Teams krijgen in VT1 extra banden voor rookies’

Daan de Geus

Daan de Geus

15 april 2013 10:06

‘Teams krijgen in VT1 extra banden voor rookies’
Racepictures

Volgens Autosport krijgen teams die in de eerste vrije training van een Grand Prix-weekend een rookie inzetten voortaan een extra setje banden van Pirelli, zodat deze jongelingen meer kunnen rijden.

Pirelli heeft, zo stelt Autosport, voorgesteld om een extra setje banden van een afwijkende soort te leveren om er zo voor te zorgen dat rookies meer testtijd krijgen en er tijdens het eerste halfuur van de eerste vrije training bovendien meer gereden wordt.

Doorgaans gebeurt er tijdens het eerste halfuur van VT1 namelijk bar weinig, omdat de baan dan vaak nog vies is en weinig grip heeft, met als gevolg dat teams op elkaar wachten om de baan schoon te rijden.

Pirelli meent echter dat het leveren van een extra set banden hier verandering in kan brengen: “Het komt voort uit een idee van Force India-teamchef Rob Fernley, die ons vertelde dat hij op vrijdag graag enkele rookies zou willen laten rijden”, vertelt Pirelli’s motorsportchef Paul Hembery aan Autosport.

“Wij hebben als reactie daarop voorgesteld een speciaal setje extra banden te leveren die je bijvoorbeeld alleen in het eerste halfuur van VT1 door jonge coureurs mag laten gebruiken, maar waarop je die rookie dan wel flink wat rondjes kan laten rijden.”

“Het zou dan gaan om een band die qua structuur hetzelfde is als de huidige reguliere banden, maar die qua compound afwijkt van de andere banden die deel uitmaken van onze PZero-reeks.”

Volgens Hembery staat de commerciële uitbater Bernie Ecclestone achter het idee, aangezien het hem stoort dat er doorgaans niet veel gereden wordt in het begin van VT1: “Bernie wil graag dat er daadwerkelijk rijdende auto’s te zien zijn aan het begin van de training.”

“Daarnaast is het voor ons een goede manier om iets te doen voor jonge coureurs en te helpen de stap van bijvoorbeeld de GP2 of de Formula Renault 3.5 naar de Formule 1 wat makkelijker te maken.”

Het idee om teams zo de kans te geven om jonge coureurs te laten rijden en ze aan de andere kant als een soort bezemwagens te gebruiken, zal volgens Autosport binnenkort met de FIA besproken worden. Hembery en Pirelli hopen komend weekend in Bahrein zelfs al een antwoord te krijgen, zodat het plan al in Spanje uitgevoerd kan worden.

Vooralsnog is Caterhams overigens het enige team dat heeft aangekondigd jonge coureurs in te zetten tijdens de eerste training. De afgelopen twee seizoenen hebben ook Marussia, Force India, Williams, Toro Rosso, Lotus en Sauber echter rookies ingezet in VT1.

Lees meer over

Banden Pirelli Vt1