De Formule 1 teams zijn eensgezind: ze willen de eliminatiekwalificatie inruilen voor het vorige format en hebben daar in een brief op aangedrongen bij de FIA en Bernie Ecclestone.

In een brief die door alle elf teams ondertekend is, worden de regelgever FIA, exploitant Bernie Ecclestone en grootaandeelhouder CVC Capital dringend gevraagd om een terugkeer van het vorige kwalificatiesysteem.

De teams zijn dus unaniem in dit streven, net zoals ze allemaal tegen het voorgestelde alternatief zijn om de verschillende rondetijden die een coureur in een heat rijdt bij elkaar op te tellen en zo tot een rangorde te komen.

Formula One World Championship 2016, Round 2, Bahrain Grand Prix, Manama, Bahrain, Sunday 3 April 2016 - Team principals 'meeting to discuss about the qualifying system. Christian Horner (GBR), Red Bull Racing, Sporting Director and Robert Fernley (GBR) Sahara Force India F1 Team Deputy Team Principal.

De teambazen lopen niet altijd in de pas, maar zijn het eens wat de kwalificatie betreft.

De teams hebben al eerder geprobeerd van het eliminatiesysteem af te komen, na de openingsrace in Australië, toen het voor het eerst werd gebruikt. In Bahrein werd hetzelfde format desondanks nogmaals gehanteerd.

Nadat de afvalkwalificatie – zeker wat het beslissende Q3 betreft – op een flop uitliep in Australië, was de kritiek ook tijdens en na het raceweekend in Bahrein niet mals, want daar werkte het volgens de meeste teams amper beter.

Behalve de teams hebben ook veel coureurs al laten weten niets in de eliminatiekwalificatie of het alternatieve idee te zien. Naast de teams, zijn ook de meeste coureurs voorstander van een terugkeer naar het oude systeem.

Het is nu aan FIA-president Jean Todt, uitbater Bernie Ecclestone en CVC Capital om op de eis van de teams te reageren. Todt en Ecclestone hebben zich recentelijk echter vastberaden getoond de kwalificatie te veranderen.