Het lijkt erop dat er met ingang van 2014 weer getest mag worden tijdens het lopende Formule 1-seizoen. Een meerderheid van de teams stemde daarmee in. Het plan moet echter nog wel door de World Motor Sport Council van de FIA worden goedgekeurd.

Op zaterdagavond kwamen in Montreal afgevaardigden van Ferrari, McLaren, Mercedes, Red Bull, Lotus en Williams bijeen. Onderwerp van gesprek was de terugkeer van Formule 1-tests die tijdens het seizoen worden verreden.

Het plan is om gedurende het seizoen acht testdagen te organiseren, in paren van twee dagen. Deze tests zouden dan op de woensdag en donderdag na een Grand Prix-weekend gehouden moeten worden. Er zijn nog geen locaties bekend gemaakt, maar het ligt voor de hand dat de tests op Europese bodem worden afgewerkt.

Voor wat, hoort wat

De mogelijke terugkeer betekent wel dat de teams hun aerodymanische tests op moeten geven en ook het aantal dagen waarop de teams hun auto’s mogen laten rijden voor promotionele doeleinden wordt teruggedrongen.

Tegenstanders

Hoewel het plan door een meerderheid van de teams hartelijk is ontvangen, lijken er ook teams te zijn die iets minder happig zijn op het nieuwe testschema. Waar de grotere teams makkelijk extra medewerkers op kunnen roepen om de vaste crew te vervangen, zien de kleine teams zich genoodzaakt nog eens een beroep te doen op hun vaste medewerkers die toch al zo veel van huis zijn. Dit probleem wordt echter weer voor een deel opgeheven door het beperken van promotionele evenementen.

Foto: Wellicht zien we volgend jaar de vaste testcoureurs wat vaker in actie op de circuits, zoals bijvoorbeeld Pedro de la Rosa voor Ferrari.