Thesan Capital, de investeringsmaatschappij die HRT bezit, wil de Spaanse renstal verkopen en is momenteel ‘met meerdere partijen in gesprek’. Dat bericht HRT op haar eigen website.

“We willen hierbij graag bevestigen dat de huidige eigenaar van het HRT Formule 1-team, Thesan Capital, met meerdere partijen in gesprek is over een verkoop van de renstal”, zo valt er op de HRT-site te lezen.

“Het huidige management hoopt de verkoop gedurende de komende weken af te ronden, en het team zo de mogelijkheid geven om – in navolging op de belangrijke stappen die in 2012 al zijn gezet – in de toekomst verder te groeien.”

In het persbericht worden de ‘geïnteresseerde partijen’ verder niet bij naam genoemd, maar HRT laat wel weten ‘de naam van de nieuwe eigenaar hopelijk binnen een paar weken naar buiten toe te kunnen communiceren’.

Thesan Capital laat verder nog optekenen dat het de indruk heeft dat ‘de tijd er rijp voor is’ voor nieuwe investeerders om HRT over te nemen. “We zijn erg trots op wat het gehele HRT-team heeft bereikt, maar het is nu tijd voor het team om door te groeien met financiële steun van een ander.”

“We zijn er echter zeker van dat de sportieve mogelijkheden van het team groot zijn en dat nieuwe investeerders het team een grote sprong voorwaarts kunnen laten maken.”

Thesan Capital heeft HRT sinds medio 2011 in handen. Daarvoor was het Spaanse team eigendom van de zakenman José Ramón Carabante. Hij had de boel op zijn beurt, nog voor het team in 2010 zijn entree in de Formule 1 maakte, overgenomen van Campos Racing, dat niet genoeg geld had om de operatie van de grond te krijgen.

In de tijd van Carabante was Colin Kolles de teambaas van de formatie die toen nog voluit als het Hispania Racing Team door het leven ging. De renstal had destijds een hoofdkwartier in Murcia, maar gebruikte Kolles z’n technische faciliteiten in Duitsland en huurde daarnaast externe partijen in Duitsland en Engeland in voor allerhande technische zaken.

Nadat Thesan het team overnam, werd het omgedoopt tot HRT en eind 2011 werd Kolles vervolgens bedankt voor bewezen diensten. Thesan wilde namelijk dat HRT ‘Spaanser’ zou worden en stelde daarom de voormalige Spaanse Formule 1-coureur Luis Pérez-Sala aan als teambaas. Het team verhuisde daarnaast naar een nieuwe thuisbasis in Madrid, waar het alles ‘in-house’ wilde gaan doen.

Hoeveel het moet kosten om het HRT Formule 1-team te kopen, is niet bekend gemaakt, maar volgens Sports Pro Media heeft Thesan Capital destijds rond de 29 miljoen dollar voor het team betaald.