Teams en coureurs moeten vanaf volgend seizoen meer geld betalen om mee te mogen doen aan het F1-kampioenschap. Bovendien wordt de hoogte van het inschrijfgeld succesafhankelijk. FIA-president Jean Todt vindt dat alleen maar logisch.

Nu betalen alle teams hetzelfde bedrag aan de FIA om op de inschrijflijst te komen. FIA-president Jean Todt heeft echter geld nodig om  zijn organisatie draaiende te houden en omdat zijn voorganger Max Mosley ruim tien jaar geleden de commerciële rechten voor een habbekrats verpatste aan Bernie Ecclestone kan het geld niet daar bij vandaan worden gehaald.

“Wij moeten onze projecten draaiende kunnen houden en daar hebben we extra geld voor nodig”, geeft Todt toe aan Autosport. “Als de FIA zijn werk goed wil blijven doen is dit een noodzakelijke maatregel. Wij willen alle ladders van de sport promoten.”

Todt vindt dat de verhoging bovendien welk meevalt. “Momenteel betaalt elk team 309 duizend euro. Ook dragen de teams bij aan de kosten van live timing en weerberichten. Al met al kom je dan op een bedrag van 400 duizend euro”, aldus de Fransman. “Bij elkaar opgeteld gaat het dus om 750 duizend euro per team per jaar.”

Dat gaat nu veranderen. Er komt een vast inschrijfgeldbedrag en per punt dat het team in het vorige jaar behaalde moet een team duizend dollar, 782 euro, betalen. Ditzelfde principe komt er ook voor de superlicenties van coureurs.

“De succesvolste teams met de meeste inkomen betalen dus meer”, vertelt Todt. “In een democratie is de hoeveelheid belasting die je afdraagt ook afhankelijk van je inkomen. Wij halen hierdoor dertig procent aan extra inkomsten binnen. Voor de coureurs wordt de situatie weer hetzelfde als voor 2009.”

“Coureurs die twintig tot dertig miljoen dollar per jaar verdienen kunnen best een superlicentie van 250 duizend dollar betalen. Als je geen geld voor je werk krijgt betaal je 10 duizend dollar”, aldus de FIA-president.