Nu er in de basis een plan ligt voor welke kant de Formule 1 met ingang van 2017 op moet, gaat FIA-president Jean Todt zich erop richten de kosten in de sport terug te dringen.

Zo wordt de Fransman althans geciteerd door Motorsport.com, op basis van uitspraken die hij heeft gedaan tijdens een FIA-bijeenkomst in Mexico: “We willen de show in de Formule 1 aantrekkelijker maken en de kosten terugbrengen, om de sport te verbeteren met oog op de toekomst.”

Het reduceren van de kosten moet volgens Todt verder bijdragen aan ‘de ontwikkeling van de in de Formule 1 actieve teams en andere deelnemers’. Hij wil dit echter niet alleen doen door de uitgaven terug te brengen, maar ook door zich te richten op de uitbetaling van de prijzen- en entreegelden: “Want deze inkomsten worden momenteel niet eerlijk verdeeld.”

In theorie mag de FIA zich niet bemoeien met financiële afspraken tussen de teams en Formula One Management, de organisatie van Bernie Ecclestone, maar volgens Motorsport.com is Todt niet van zins de scheve verdeling qua inkomsten te negeren. “Ook dit is iets waar we aan werken.”

Volgens ingewijden heeft Todt een belangrijke rol heeft gespeeld in het van de grond krijgen van de aangekondigde beperkingen qua driver aids, minder zware straffen voor motorwissels, een mogelijk nieuw format voor raceweekends, en de geplande komst van snellere en agressiever ogende bolides. De FIA-president verklaarde onlangs al doortastender te willen gaan handelen en lijkt de daad nu dus bij het woord te voegen.