FIA-president Jean Todt slaagt er niet in de keuze om toch in Bahrein te gaan racen goed te beargumenteren. Hij probeert duidelijk te maken waarom alles in het werk is gesteld om de race door te laten gaan, maar dat lukt hem niet goed.

“De race is pas op 30 oktober. Geloof me nou maar: we houden de situatie goed in de gaten”, aldus Todt in een interview met BBC-journalist Ted Kravitz. “Als er duidelijk bewijs is dat de situatie risicovol is, heroverwegen wij ons besluit. De beslissing is genomen met de informatie die er nu over de situatie is.

 

De president van de internationale autosportfederatie draaide vervolgens om de vraag heen of het wel veilig is om naar Bahrein te gaan. “Het zit in ons DNA”, zei Todt nadat hij eerst over veiligheid in het  verkeer begon. “We zullen nooit accepteren dat onze mensen gevaar lopen. Er is ons natuurlijk verteld dat het veilig zal zijn.”

“Dingen kunnen echter veranderen. Ik hoop dat niet alleen de situatie in Bahrein beter wordt, maar dat dat ook voor de hele regio geldt”, aldus de voormalig Ferrari-teambaas, die zich niets wil aantrekken van de ‘dag van woede’ die de oppositie in Bahrein aankondigde toen duidelijk werd dat de F1-race doorging.

“Je kan niet voorkomen dat mensen ergens mee dreigen. Moeten we niet gaan racen omdat er ergens mee wordt gedreigd? We weten dat zoiets ook kan gebeuren in West-Europa, zouden wij dan ook het evenement afblazen? Ik denk het niet. We leven in een wereld waarin veel gebeurt, dat begrijp ik. Daar kan ik ook sympathie voor opbrengen. We moeten echter pragmatisch zijn en naar de feiten kijken als er knopen worden doorgehakt.”

Tot slot wuift Todt de kritiek weg van zijn voorganger Max Mosley en Mark Webber. Volgens de Fransman moet de Red Bull-coureur Bahrein moet bezoeken en dan pas zijn conclusies trekken.