De toekomst van de Grand Prix van Italië lijkt zeker, nu de Italiaanse automobiel club door een wetswijziging toestemming krijgt om de race op het circuit van Monza te subsidiëren.

Monza heeft nog een contract om in 2016 een Grand Prix te organiseren, maar Formule 1-exploitant Bernie Ecclestone waarschuwde eerder dit jaar dat de race daarna wel eens van de kalender zou kunnen verdwijnen omdat de onderhandelingen over een verlenging van de deal slecht verlopen.

Wat de raceorganisatie nu moet helpen in de onderhandelingen, is dat er een wetswijziging wordt doorgevoerd die het de Automobile Club d’Italia (ACI) toestaat geld in de race te investeren. Eerder was dit niet toegestaan, maar volgens ACI-voorzitter Angelo Sticchi Damiani kan ‘Monza nu gered worden’.

Met de extra financiële armslag kunnen de onderhandelingen met Ecclestone hervat worden, vertelt Monza’s circuitbaas Ivan Capelli aan Autosport. “De toekomst van Monza is nu veilig, dus we hopen volgende maand met hem om de tafel te gaan”, meldt de voormalig Formule 1-coureur.

Over hoe lang de beoogde contractverlenging zal lopen, is nog niets te zeggen, maar Capelli zet in op een deal die de race in ieder geval tot en met 2022 op de kalender houdt: “Want in 2022 bestaat het circuit honderd jaar.”

Nürburgring
Waar er goed nieuws is voor Monza, daar ziet de toekomst van de Grand Prix van Duitsland waar het de Nürburgring betreft somber uit. Ecclestone vertelt namelijk aan Motorsport-Magazin dat hij niet denkt dat de Formule 1 zal terugkeren naar het circuit in de Eifel, dat rouleert met Hockenheim.

Voor 2016 staat de Grand Prix wel gewoon op de kalender, maar dan is het de beurt van Hockenheim om de race te organiseren. Of Hockenheim de Grand Prix weer jaarlijks wil en kan organiseren, om de race zo voor elk jaar op de kalender te houden, is een andere vraag.