De toekomst van de Grand Prix op het Circuit of the Americas in Austin is in gevaar nu de staat Texas minder subsidie geeft. Dat erkent circuitbaas Bobby Epstein.

Hoewel de subsidie ‘slechts’ van zo’n 23 miljoen euro naar krap 18 miljoen euro is teruggebracht, is dit volgens Epstein een groot probleem. Dat stelt hij althans ten overstaan van de Austin American Statesman. Het dagblad meldt daarbij dat het terugbrengen van de subsidie juist voor de organisatie een klap is omdat er door race-organisatoren ‘doorgaans met een hele kleine winstmarge wordt gewerkt en ze afhankelijk zijn van subsidie’.

De groep achter het Circuit of the Americas zou daarop geen uitzondering zijn. Een woordvoerder van het circuit vertelt ook aan de krant dat het gehele complex ‘op basis van deze afspraak is geconstrueerd’. De woordvoerder spreekt daarbij ook onvrede uit over het feit dat de staat na het sluiten van de deal ineens de voorwaarden heeft veranderd. “Want dat is wat ze nu feitelijk doen.”

Dat de staat, die van 2012 tot en met 2014 wel telkens 23 miljoen heeft betaald, er nu toe heeft besloten dit per 2015 te verminderen, komt volgens de Austin American Statesman omdat het haar financiële bijdrage laat afhangen van wat de race voor de staat in het laatje brengt. De staat – met inmiddels een andere gouverneur aan het hoofd – zou daarvoor ook een andere formule gebruiken dan ten tijde van het sluiten van de deal.

Volgens Epstein was de beslissing van de staat een grote verrassing. Dat de race dit jaar door kon gaan, komt omdat de beslissing te laat werd genomen om de race nog af te gelasten. “De grote vraag is nu echter of de race nog terugkomt”, zegt Epstein. Formule 1-uitbater Bernie Ecclestone stelt ook dat het wel eens ‘een moeilijk verhaal’ kan worden voor Austin. Een juridische strijd tussen de organisatie en staat is ondertussen niet uitgesloten.